Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Blog o herbacie i nie tylko

 

Jaka kawa do kawiarki? 15 października 2018

Smak kawy w dużym stopniu jest uzależniony od tego, jak i w czym ją zaparzamy. Miłośnicy doskonałej, aromatycznej kawy coraz chętniej zamiast różnego rodzaju ekspresów decydują się na zakup kawiarek. W tych prostych urządzeniach można przyrządzić wyjątkowo smaczny i aromatyczny czarny napój.

 

Herbata po turecku 5 października 2018

Wbrew nazwie, herbata po turecku jest popularna nie tylko w Turcji, ale również w całej Europie i północnej Afryce. Ten sposób przygotowywania herbaty był przez wieki udoskonalany, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się doskonałym, pełnym smakiem i aromatem bursztynowego napoju.

 

Czy rooibos to herbata? 25 września 2018

Herbata rooibos jest herbatą jedynie z nazwy, a nie z pochodzenia – roślina, z której wytwarzany jest ten czerwony napar nie jest bowiem w żaden sposób spokrewniona z herbatą. Nazwa jednak została przyjęta ze względu na taki sam sposób przygotowywania i zaparzania.

 

Brytyjski zwyczaj picia herbaty 15 września 2018

Picie herbaty w Wielkiej Brytanii ma wielowiekową tradycję. Piąta po południu to słynna pora, o której Brytyjczycy zasiadają do rytualnej popołudniowej herbatki. Duże znaczenie w tym zwyczaju ma nie tylko rodzaj zaparzanej herbaty, ale również sposób jej podania czy zachowania przy stole.

 

Czy herbata odwadnia? 5 września 2018

Wiele osób uważa, że picie w nadmiarze kawy i herbaty ma działanie odwadniające, czyli niekorzystne dla naszego organizmu. Tymczasem w rzeczywistości nie tylko praktyka, ale również wiele badań naukowych pokazuje, że jest zupełnie inaczej. Nie trzeba więc obawiać się odwodnienia na skutek zamiłowania do picia herbaty.

 

Jak powstaje herbata kwitnąca? 26 sierpnia 2018

Herbata kwitnąca to propozycja dla miłośników herbaty, którzy poszukują nie tylko wrażeń smakowych i zapachowych, ale również wizualnych. Herbata kwitnąca to prawdziwe dzieło sztuki – z niewielkiej kulki herbaty po zalaniu jej wrzątkiem wytwarzają się efektowne kompozycje w kształcie kwiatów.

 

Jak przygotować mrożoną kawę? 16 sierpnia 2018

Chłodna, aromatyczna, orzeźwiająca kawa mrożona to idealne rozwiązanie na upalne dni. Doskonale orzeźwia i nawadnia organizm, a przy tym jest wyjątkowo pyszna. Aby móc cieszyć się smakiem mrożonej kawy na co dzień, nie trzeba iść do kawiarni – można ją szybko i o wiele taniej przygotować samodzielnie w domu.

 

Herbata oolong – co warto wiedzieć? 6 sierpnia 2018

Herbata oolong, zwana również ulung czy wulung, to rodzaj średnio oksydowanej herbaty produkowanej w Chinach i na Tajwanie. Dla niektórych jest to jedna z herbat o najciekawszym smaku.

 

Japońska ceremonia parzenia herbaty 29 lipca 2018

Tradycję pieczołowitego parzenia i podawania herbaty kojarzymy zwykle z Brytyjczykami, tymczasem równie ciekawe i o wiele starsze herbaciane rytuały znajdziemy w Japonii. Podczas gdy Brytyjczycy niezwykłym uznaniem darzą czarną herbatę, w Japonii ceremonia parzenia herbaty dotyczy herbaty zielonej.

 

Co to jest cold brew? Czyli kawa na zimno 19 lipca 2018

Kawę można parzyć na wiele sposobów, za każdym razem wydobywając nowe możliwości smakowe. Okazuje się jednak, że aby przyrządzić doskonałą kawę, nie potrzeba gorącej wody. W taki sposób powstaje kawa cold brew, która idealnie sprawdza się w czasie upałów. W odróżnieniu od zwykłej kawy mrożonej, jej przygotowanie nie polega na zalaniu kawy wrzątkiem, a następnie jej ostudzeniu.

 

Biała herbata – królewska herbata 9 lipca 2018

Pochodząca z Chin biała herbata nazywana jest królewską nie tylko ze względu na jej właściwości, ale również na historię. Ze względu na swoją unikalność była niezwykle droga i mogli sobie na nią pozwolić jedynie ludzie najbogatsi. Dziś na szczęście dobrej jakości białą herbatą może cieszyć się każdy. Warto więc poznać jej wyjątkowy smak.

 

Jak parzyć zielone herbaty?

Zawsze pierwszym krokiem do poznania wspaniałego smaku dowolnej, zielonej herbaty jest jej zaparzenie. Jak zrobić to poprawnie? Oto kilka porad.

 

Matcha i smoothie - super duet!

Szukasz pomysłu na zdrowy koktajl? Polecamy Smoothie z pyszną Matchą.

 

Szkockie kruche ciasteczka z herbatą Earl Grey

Shortbread to klasyczny, szkocki deser w postaci jasnych, kruchych ciastek. W naszym wydaniu wzbogacony został smakiem aromatycznego Earl Greya. Spróbuj koniecznie!

 

Mleko - niezwykły sposób na herbatę

Herbata z mlekiem to popularny w wielu państwach na świecie sposób przyrządzania herbaty. Często mleko dodawane jest do herbat o mocnym smaku. Poznaj różne sposoby na pyszną herbatę z mlekiem.

 

Filtry – przyjemność parzenia

W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają filtry do zaparzania, którym poświęcamy dzisiejszy wpis.

 

Odrobina luksusu - Tai Ping Hou Kui

Tai Ping Hou Kui to nietuzinkowa, ręcznie wytwarzana herbata. Jest produkowana w małych ilościach, co powoduje, że jest trudno dostępna. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z historią odkrycia tej herbaty, a przede wszystkim do poznania jej smaku ;)

 

Matcha, co to takiego? Jak parzyć?

Matcha. Rodzaj japońskiej, zielonej herbaty, na punkcie której oszalał cały świat! Dodaje się ją do wszystkiego, od latte po wypieki i koktajle. 

 

Earl Grey - pyszna historia

Często delektujemy się smakiem pysznego, aromatycznego Earl Greya, ale czy zastanawialiście się dlaczego herbata ta nosi taką nawę. Historia związana z nazwą Earl Greya nieco odbiega od przyjętych zwyczajów. Postanowiliśmy ją lepiej poznać.

 

Jak pakujemy nasze herbaty?

Metoda pakowania i przechowywania herbaty jest istotnym elementem pozwalającym na zachowanie świeżości i trwałości jej liści. Zobacz w jaki sposób pakujemy sprzedawane przez nas produkty. 

 

Klasyfikacja ziaren kawy

Przy nazwach kawy często występują skróty lub symbole. AA, Excelso, SHB i wiele innych, ale co to nam wszystko mówi? Przedstawiamy wyjaśnienie tych najbardziej znanych i najczęściej spotykanych oznaczeń!

 

Yerba Mate - jak dobrze przygotować?

Yerba mate jest spożywana się wręcz nałogowo w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Na jednego mieszkańca Argentyny rocznie przypada prawie 7 kilogramów mate! Pije się ją najczęściej przez metalową słomkę (bombilla) ze specjalnego naczynia, nazywanego mate lub guampa. A to jak przygotować Yerba Mate, zależy w głównej mierze od naszych preferencji. Ilość użytego suszu, wody albo jak długo będzie zalewany napar, to wszystko kwestia upodobań. Jedyną zasadą, którą należy się kierować jest temperatura użytej wody, która powinna się mieścić w przedziale ok. 70-80°C.

 

Rodzaje kawy - znasz je?

Czym się różni americano od doppio? Jakie jest cappuccino, a jakie latte? Jest wiele rodzajów kawy i pewnie każdy z Was ma swoją ulubioną. Dla jednych najlepsza kawa to mocna czarna bez żadnych dodatków, inni wolą szalone smakowe eksperymenty.

 

Herbaciane mądrości

Herbata – sposób na wyciszenie organizmu, spędzenie czasu z najbliższymi. To wielowiekowa tradycja i ogromne źródło inspiracji. Wielu największych artystów tworzyło popijając ten trunek. Zebraliśmy dla Was kilka genialnych cytatów, wszystkie powstały z Miłością do Herbaty.

 

Jak prawidłowo przechowywać herbatę?

Przechowywanie herbaty jest tak samo ważne jak sposób jej parzenia. Warto o to zadbać, ponieważ w innym wypadku straci swój smak i aromat. Przygotowaliśmy kilka rad jak temu zapobiec!

 

Dodaj coś pysznego do herbaty!

Wzbogacanie smaku herbaty różnymi dodatkami to okazja do eksperymentu i urozmaicenia rytuału picia herbaty. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najpopularniejszych dodatków do herbaty.  

 

Zadbaj o zdrowie dzięki doskonałym herbatom

Zimą bardzo łatwo się przeziębić. Dowiedz się co robić, by herbatą wspomóc swoje zdrowie!

 

Czym spienić mleko do kawy?

Dobrze spienione mleko z pewnością poprawi smak Twojej kawy. Zobacz co będzie w tym pomocne!

 

Wzbogacić Wigilię herbatą

Wzbogać Twoją Wigilię o świąteczną herbatę, której nie zapomną Twoi goście!

 

Wspaniały smak ze Sri Lanki

Dowiedz się paru ciekawostek o herbacie, która najczęściej gości w naszych domach.

 

Barwienie herbatą

...czyli jak urozmaicić nasze ozdoby.

 

Nazwy herbat i intrygujące skróty 10 kwietnia 2014

Prezentujemy i wyjaśniamy skróty literowe i cyfrowe obecne przy nazwach herbat.

 

Herbaciane ciasto na dobry początek

Prezentujemy przepis krok po kroku...

 

Tereré - czas na orzeźwienie 30 kwietnia 2014

Prezentujemy sposób na niesamowite orzeźwienie i pobudzenie – rodem z Paragwaju. Czas przygotować i posmakować Tereré czyli „napój unoszący duchy, pobudzający i dodający odwagi”.

 

Jak dbać o czajnik żeliwny? 16 maja 2014

Elegancki, gustowny czajnik żeliwny - któż nie chciałby go mieć? Kilka fachowych wskazówek jak zadbać o czajnik żeliwny?

 

Herbaciane Mohito – orzeźwiający drink (bez)alkoholowy 23 lipca 2014

Przepis na wyśmienite Mohito na bazie zielonej herbaty. Dla chętnych z dodatkiem rumu. Herbaciane Mohito to doskonała propozycja na gorące wieczory. Działa orzeźwiająco.

 

Herbata dla dzieci – Zdrowa i Naturalnie Słodka 25 listopada 2014

Dla osób szukających zdrowej herbaty dla swoich pociech, mamy doskonałą propozycję – Rooibos z dodatkami lub bez dodatków.

 

Kilka sposobów na problemy z cerą 1 grudnia 2014

Mówi się, że skóra odzwierciedla ogólny stan naszego zdrowia. Więc nic w tym dziwnego, że do problemu należy podejść holistycznie. Oczywiście nie z każdym problemem poradzimy sobie bez leków, ale zawsze warto stosować profilaktykę i sprawdzone domowe sposoby.

 

Herbata - Prezent dla gości weselnych od Pary Młodej 13 grudnia 2014

Inspiracja.

Podziękowania dla gości weselnych.

 

Kiedy woda osiąga odpowiednią temperaturę do zaparzenia herbaty? 21 grudnia 2014

Po 2, 3, 4 czy 5 minutach? Po upływie jakiego czasu od zagotowania woda osiąga odpowiednią temperaturę dla idealnego naparu.

 

Herbata a kalorie. Liczysz kalorie? 22 stycznia 2015

Filiżanka herbaty to zaledwie kilka kalorii. W zależności od producenta jest to na ogół 2-8 kcal.

 

Herbaciane propozycje na wiosnę 1 kwietnia 2014

W końcu zawitała u nas wiosna. Przyroda budzi się z zimowego snu.
Wiosnę czuć wszędzie, także w naszych herbacianych propozycjach.

 

Herbaty – jaką kiedy pić? Kilka wskazówek 18 września 2014

Z pewnością herbaty warto pić. Ale należy zwrócić uwagę na to - jaką herbatę pić o danej porze dnia.

 

Jak przygotować herbatę? 15 kwietnia 2014

By móc delektować się pysznym smakiem oraz wspaniałym aromatem herbaty należy zastosować się do kilku wskazówek podczas przygotowania naparu.

 

Jak zrobić mrożoną herbatę? 14 kwietnia 2014

Wszystko razy dwa to główna zasada, którą trzeba się kierować przygotowując Ice Tea. Podwójna ilość składników i podwójny czas parzenia.

 
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy