Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Kiedy woda osiaga odpowiednia temperature do zaparzenia herbaty?

21 grudnia 2014
Kiedy woda osiąga odpowiednią temperaturę do zaparzenia herbaty?

Zastanawiacie się kiedy woda ma odpowiednią temperaturę do zaparzenia herbaty? Jest to istotne zagadnienie zwłaszcza wtedy kiedy zaparza się herbatę bez wykorzystania profesjonalnego termometru do herbaty. Oczywiście my polecamy korzystanie z termometru do herbaty, bo tylko tak możemy mieć pewność, że woda ma właściwą temperaturę do zaparzenia idealnego naparu herbaty.

Czas schładzania wody po zagotowaniu

Na samym początku trzeba podkreślić fakt, że czas schładzania wody po zagotowaniu zależy od kilku czynników m.in. od naczynia w którym gotujemy i przetrzymujemy wodę, od ilości wody w naczyniu.

Jednakże przyjmuje się, że woda od momentu zagotowania:

A jeśli jednak myślicie o kupnie profesjonalnego termometru to możecie zrobić to TUTAJ>

O tym jaką temperaturę powinna mieć woda do zaparzanie danego rodzaju herbaty pisaliśmy już TUTAJ>. Dla przypomnienia poniższa tabela.

Rodzaj herbaty

Dawka suszu w łyżeczkach na 200 ml wody

Temperatura parzenia

Czas parzenia

Biała

1 – 1,5

75 - 80 st. C

4 - 7 min

Biała aromatyzowana

1 – 1,5

75 - 80 st. C

4 - 7 min

Czarna

0,5 - 1

90  - 95 st. C

2-3 min

Czarna aromatyzowana

0,5 - 1

90 – 95 st. C

2-3 min

Zielona

1

70 - 80 st. C

1-3 min

Zielona aromatyzowana

1

70 - 80 st. C

1-3 min

Oolong

1

90 st. C

3 min

Rooibos

1

95 - 98 st. C

3-6 min

Yerba Mate

1/2 lub 1/3 naczynka do picia Yerba Mate

70-80 st. C

3-5 min

Czerwona Pu Erh

0,5 - 1

95 st. C

3-5 min

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy