Kiedy woda osiaga odpowiednia temperature do zaparzenia herbaty?
Po 2, 3, 4 czy 5 minutach? Po upływie jakiego czasu od zagotowania woda osiąga odpowiednią temperaturę dla idealnego naparu.
Zastanawiacie się kiedy woda ma odpowiednią temperaturę do zaparzenia herbaty? Jest to istotne zagadnienie zwłaszcza wtedy kiedy zaparza się herbatę bez wykorzystania profesjonalnego termometru do herbaty. Oczywiście my polecamy korzystanie z termometru do herbaty, bo tylko tak możemy mieć pewność, że woda ma właściwą temperaturę do zaparzenia idealnego naparu herbaty.
Czas schładzania wody po zagotowaniu
Na samym początku trzeba podkreślić fakt, że czas schładzania wody po zagotowaniu zależy od kilku czynników m.in. od naczynia w którym gotujemy i przetrzymujemy wodę, od ilości wody w naczyniu.
Jednakże przyjmuje się, że woda od momentu zagotowania:
- do 3-4 minut po osiąga temperaturę około 90 stopni Celsjusza,
- a po upływie 12-15 minut temperatura wody spada do około 75 stopni Celsjusza.
A jeśli jednak myślicie o kupnie profesjonalnego termometru to możecie zrobić to TUTAJ>
O tym jaką temperaturę powinna mieć woda do zaparzanie danego rodzaju herbaty pisaliśmy już TUTAJ>. Dla przypomnienia poniższa tabela.
Rodzaj herbaty |
Dawka suszu w łyżeczkach na 200 ml wody |
Temperatura parzenia |
Czas parzenia |
Biała |
1 – 1,5 |
75 - 80 st. C |
4 - 7 min |
Biała aromatyzowana |
1 – 1,5 |
75 - 80 st. C |
4 - 7 min |
Czarna |
0,5 - 1 |
90 - 95 st. C |
2-3 min |
Czarna aromatyzowana |
0,5 - 1 |
90 – 95 st. C |
2-3 min |
Zielona |
1 |
70 - 80 st. C |
1-3 min |
Zielona aromatyzowana |
1 |
70 - 80 st. C |
1-3 min |
Oolong |
1 |
90 st. C |
3 min |
Rooibos |
1 |
95 - 98 st. C |
3-6 min |
Yerba Mate |
1/2 lub 1/3 naczynka do picia Yerba Mate |
70-80 st. C |
3-5 min |
Czerwona Pu Erh |
0,5 - 1 |
95 st. C |
3-5 min |