Klasyfikacja ziaren kawy
Przy nazwach kawy często występują skróty lub symbole. AA, Excelso, SHB i wiele innych, ale co to nam wszystko mówi? Przedstawiamy wyjaśnienie tych najbardziej znanych i najczęściej spotykanych oznaczeń!
AA
Pierwszym z kryteriów oceny jakości kawy jest wielkość jej ziaren. „AA” dodane po nazwie kawy oznacza, że jej ziarna są większe niż normalnie. Kawy oznaczone tym symbolem mają zazwyczaj bogatszy i szlachetniejszy bukiet napoju. Co więcej, twierdzi się, że między wielkością ziarna a jego smakiem istnieje powiązanie. Najczęściej spotykanymi kawami z oznaczeniem AA są kawy z Kenii, Tanzanii i Papui Nowej Gwinei. Za to peruwiańskie kawy otrzymują oznaczenia AAA.
Excelso
Ziarna kolumbijskich kaw oznaczone tym mianem są większe niż standardowe ziarno kawy, a Kolumbijczycy zdecydowali się wyróżniać je określeniem excelso. Kawy też można przyrównać do kenijskiej arabiki AA, mimo że mają inne oznaczenie.
Supremo
Suprema z łaciny to najwyższy, najwyższa. Oznaczenie zarezerwowane dla kolumbijskiej kawy najlepszej jakości.
SSB i SB
Oznaczenia SSB i SB (Strictly Soft Bean – wyłącznie miękkie ziarna) – określają ziarna pochodzące z upraw na wysokości 700-1000 m.n.pm. Ziarna są lekkie i szybciej dojrzewają co sprawia, że uzyskany napar będzie mniej kwaskowaty, a bukiet smakowy uboższy niż w przypadku kaw z kolejnej kategorii.
HB
HB to skrót od angielskiego hard bean. Oznaczenie to, zamiennie używane z HG (high grown), mówi nam o wysokości, na jakiej rosły kawowe krzewy (ok. 1200-1400 m n.p.m.). Im wyżej, tym ziarno jest twardsze i bardziej pożądane. Kawy oznaczone tym skrótem często są droższe niż zwykłe kawy, gdyż ich uprawa jest ograniczona i utrudniona.
SHB
Strictly Hard Bean lub SHG (Strictly High Grown). Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty, pozbawiony "dodatków" pochodzących z zanieczyszczeń środowiska czy nadmiernej ilości pestycydów - stąd często kawa SHG jest jednocześnie kawą organiczną. Rośnie na wysokości powyżej 1400 m, co sprawia, że jej ziarna są wyjątkowo bogate w smak i aromat. Ze względu na trudną uprawę i ograniczone możliwości dostępu do tych wysokości, kawa ta jest zazwyczaj droższa, ale też pełniejsza w smak. Najwięcej kaw z dużych wysokości można spotkać w Ameryce Łacińskiej, gdzie ten skrót jest najczęściej używany.
Maragogype
Ziarna oznaczone w ten sposób mierzą nawet 2cm! Czasem określa się je jako „ziarna słoniowe”. Nazwa pochodzi od miasta Maragogype położonego w stanie Bahia, w regionie północno-wschodniej Brazylii. Niestety uprawy tej odmiany są zazwyczaj mniejsze niż innych arabik, a proces palenia ziaren wymaga szczególnej uwagi, aby uchwycić wyjątkowy smak ziaren Maragogype.
ELB
Skrót, który również oznacza bardzo duże ziarna (Extra Large Beans).
DP
Gdzieniegdzie możemy spotkać również oznaczenie DP, czyli Double Picked - oznacza ono kawę, która została ponownie przebrana w celu wyselekcjonowania najlepszych ziaren i usunięcia najmniejszych nawet zanieczyszczeń.
I wszystko staje się jaśniejsze :)