Herbata Oolong
Herbata Oolong to herbata półfermentowana (utleniona) łącząca cechy herbaty czarnej i herbaty zielonej. Herbata Oolong jest bardzo popularna w Chinach. Na naszym kontynencie zainteresowanie nią też stale rośnie. W Polsce herbatę Oolong nazywana jest też herbatą czerwoną.
Herbata Oolong - smak i aromat
Herbaty Oolong są znane przede wszystkim ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu.
Jak powstaje herbata Oolong?
Liście herbaty Oolong tuż po zbiorze poddawane są procesowi więdnięcia, a gdy utraci wilgoć umieszczane są one w bambusowych koszach. Kosze te są silnie potrząsane tak by doprowadzić do otarcia krawędzi blaszek liściowych, co z kolei ułatwia fermentację. Fermentacja trwa kilka godzin. Następnie liście są poddawane procesowi suszenia w wysokiej temperaturze. Herbaty Oolong w Chinach przechodzą fermentację w około 20%, na Tajwanie zaś w około 60%. Warto zwrócić uwagę, że herbaty Oolong nie przechodzą procesu zwijania.
Herbata Oolong - regiony upraw
Herbatę Oolong produkuje się w Chinach i na Tajwanie.
Jak zaparzyć herbatę Oolong?
Herbaty Oolong należy parzyć około 3-5 min., w temperaturze wody 90 st. C. Proponowana dawka to łyżeczka suszu na 200 ml wody – najlepiej źródlanej lub przefiltrowanej.