Oolong Ti Kuan Yin Herbata Oolong
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Ti Kuan Yin Oolong to klasyka gatunku rodem z chińskiej prowincji Fujian. Jest polecana przez koneserów herbat częściowo fermentowanch. Jej duże zielonkawe liście charakteryzują się wysoką jakością, są one zwijane w kulisty kształt.
Herbata Ti Kuan Yin Oolong ma przyjemny i delikatny smak oraz aromat. Napar ma barwę złocistą. Herbaty oolong zawierają małą ilości teiny.
Składniki
Oolong Ti Kuan Yin
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Oolong Ti Kuan Yin należy parzyć 2-5 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Oolong Ti Kuan Yin - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż siedem razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.