Herbata Czarna
Herbata czarna to z pewnością najpopularniejsza herbata w Europie. Podobnie sytuacja wygląda w USA. W tych regionach też jest nazywana herbatą czarną, natomiast w państwach, skąd pochodzi, nazywana jest herbatą czerwoną. Różnica wynika z tego, że jedni nazwali herbatę od koloru liści gotowych do zaparzenia, a drudzy od czerwonawego koloru naparu.
Herbata czarna - smak i aromat
Napar herbaty czarnej na ogół ma żywy, mocny smak i aromat. Herbaty czarne zostają często wzbogacone o uszlachetniające dodatki, wśród których można znaleźć m.in.: owoce, pąki roślin, przyprawy i aromaty.
Jak powstaje herbata czarna?
Herbata czarna powstaje z liści krzewów herbacianych Camellia sinensis. Liście zebrane z tych krzewów poddawane są procesom obróbki. Warto zwrócić uwagę, że procesy te różnią się w zależności od regionu – każdy region ma swoje tradycje i zwyczaje. Jednakże wśród podstawowych procesów obróbki liści herbaty wyróżnia się: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie), suszenie i sortowanie.
Herbata czarna – co przesądza o jej jakości?
O jakości herbaty czarnej przesądzają liście, jakie są wykorzystywane do jej produkcji. Najwyższej jakości herbata to ta, która powstaje z całych liści, z górnej części krzewu herbacianego. Z kolei herbata produkowana z dużych liści z dolnych, czasem połamanych liści krzewu będzie gorszej jakości. Najniższej jakości herbata to ta, która powstaje z pyłku.
Herbata czarna - regiony upraw
Chiny, Indie i Sri Lanka to obecnie najwięksi producenci herbaty czarnej. Z tych regionów pochodzą również najpopularniejsze rodzaje czarnej herbaty, wśród których wyróżnia się: Yunnan, Assam, Darjeeling i Ceylon. Herbaty czarne produkowane są także na plantacjach afrykańskich.
Jak zaparzyć herbatę czarną?
Susz herbaty należy zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90 – 96 st. C (w zależności od rodzaju herbaty) i parzyć około 2-3 minut. Nie należy przekraczać tego czasu, ponieważ taki napar może negatywnie oddziaływać na organizm. Proponowana dawka suszu to pół łyżeczki/łyżeczka na 200 ml.
Ważne: W celu uzyskania silniejszego naparu herbaty czarnej należy dodać więcej herbaty do zaparzenia, a nie parzyć dłużej.