Gruzinska Mieszanka Herbata Czarna
Sposób parzenia
Opis herbaty
Gruzińska Mieszanka to ciekawa kompozycja czarnych herbat liściastych z Ceylonu i Chin.
Napar Gruzińskiej Mieszanki ma złotawą barwę, średnio intensywny aromat oraz przyjemny, subtelny i ciekawy smak. Wyśmienicie smakuje z miodem.
Jako ciekawostkę można dodać, że herbata parzona do 3 minut działa na organizm człowieka pobudzająco, powyżej uspokajająco.
Składniki
Herbata czarna Ceylon OP, Assam, Yunnan OP
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Sri Lanka
Sposób przygotowania
- Gruzińska Mieszanka należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki na filiżankę.
Gruzińska Mieszanka - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3-5 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.