Ceylon BOP1 - Klasyczna Herbata Czarna
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Ceylon BOP1 to wysublimowana, czarna, liściasta herbata pochodząca z plantacji położonych na wysokich wzgórzach Ceylonu. Ma złotawą barwę, subtelny smak i intensywny aromat.
Ciekawie smakuje z odrobiną mleka i łyżeczką miodu. Osobom, które lubią pić słodką herbatę, proponujemy wypić ją z dodatkiem cukru brzozowego tj. ksylitolu.
Napar herbaty Ceylon BOP1 stosowany jest także jako doskonały dodatek do ciast.
Składniki
Ceylon BOP1
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Cejlon
Sposób przygotowania
- Ceylon BOP1 - Klasyczna należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to pół łyżeczki/filiżanka.
Ceylon BOP1 - Klasyczna - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę najlepiej parzyć tylko jeden raz, aby uzyskać najlepszy smak i aromat.
- Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3-5 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.