Turecka Mieszanka Herbata Czarna
Sposób parzenia
Opis herbaty
Turecka Mieszanka to czarna herbata o dużych liściach, mocna i aromatyczna z ziołowym posmakiem. Doskonała z cukrem kandyzowanym. W Turcji serwuje się ją mocno osłodzoną w małych szklaneczkach (zwanych bardaczką).
Po zalaniu wrzątkiem czarnego suszu, otrzymujemy klarowny napar o głębokim kolorze czerwonego bursztynu. Już na pierwszy rzut oka wiemy, że mamy do czynienia z herbatą wyjątkową.
Charakterystyczny smak herbaty tureckiej doskonale komponuje się z deserami, przełamując ich słodycz i neutralizując uczucie sytości.
Składniki
Herbata czarna Assam, herbata czarna Yunnan, herbata czarna Lapsang
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Sri Lanka
Sposób przygotowania
- Turecka Mieszanka należy parzyć 2 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.