Oolong Herbata Oolong
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Oolong to doskonała w smaku chińska herbata półfermentowana. Liście herbaty Oolong tuż po zbiorze poddawane są procesowi więdnięcia na słońcu, a gdy utracą wilgoć umieszczane są w bambusowych koszach.
Kosze te są silnie potrząsane tak by doprowadzić do otarcia krawędzi blaszek liściowych, co z kolei ułatwia fermentację. Czynności te powtarzane są kilkakrotnie na przemian, aż do momentu, kiedy liście uzyskają kolor żółtawy.
Składniki
Oolong
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Oolong należy parzyć 5 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Oolong - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż sześć razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.