Oolong Formosa Herbata Oolong
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Oolong Formosa to tajwańska herbata półfermentowana. Produkowana jest z liści, które poddawane są najpierw procesowi fermentacji, a później suszone w bambusowych koszach. Te procesy wpływają na jej wyjątkowy smak i aromat.
Napar Oolong Formosa ma mocny, kwiecisty smak, dojrzały aromat i ciemną barwę.
Składniki
Oolong Formosa
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Oolong Formosa należy parzyć 5 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Oolong Formosa - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż siedem razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
![Oolong Formosa](/prod/products/large/herbata_oolong_oolong_formosa_448.jpg)
![](/images/stars5grey_min.png)
![](/images/stars5_min.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)
![](/images/mediumStar.png)