Oolong z Zenszeniem Herbata Oolong, Herbaty Jesienne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Oolong z Żeńszeniem to klasyczny chiński oolong z dodatkiem znamienitego żeńszenia rodem z chińskiej prowincji Fujian. Żeńszeń wykazuje szereg korzystnych właściwości i jest popularny w medycynie chińskiej. Herbatę tę warto pić w okresie zmniejszonej odporności organizmu, wzmożonego stresu oraz wytężonej pracy umysłowej i fizycznej.
Herbata oolong z żeńszeniem ma czerwono-złotą barwę naparu. W smaku wyczuwalny jest ziemisty akcent żeńszenia. Herbaty oolong w porównaniu do innych rodzajów herbat, zawierają małą ilości teiny.
Składniki
Oolong, Żeńszeń
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Oolong z Żeńszeniem należy parzyć 2-5 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Oolong z Żeńszeniem - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.