Milk Oolong Herbata Oolong
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Milk Oolong to wyskokiej jakości chiński Oolong. Jest to herbata półfermentowana. Herbata Milk Oolong uprawiana jest w prowincji Fujian – regionu słynącego z ogrodów herbacianych.
Napar Milk Oolong w smaku jest określany jako herbata delikatna. Posiada barwę złocistą. Posiada dość intensywny aromat mleczny.
Herbatę Milk Oolong można parzyć wielokrotnie nie tracąc na jej walorach aromatycznych i smakowych. Powyżej trzeciego parzenia zaleca się by wydłużyć czas parzenia o około 2 minuty tj. w sumie około 7 minut.
Herbaty Oolong zawierają mniej kofeiny niż herbaty czarne i herbaty zielone.
Składniki
Oolong, aromat
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Milk Oolong należy parzyć 5 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Milk Oolong - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż dwa razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.