Wzmocnij sie owocami na jesien!
Nadchodzi jesień, czas przeziębień i pogorszonej odporności. Jako, że jesteśmy wyznawcami idei, że lepiej zapobiegać niż leczyć, przedstawiamy Wam wspaniałe cuda natury, które pozwolą nam uchronić się przed jesiennym katarem! Można spożywać je na surowo czy też w konfiturach i syropach. Dobrym pomysłem są też owoce liofilizowane dodawane do herbat, owsianki czy chrupane jako przekąski… Co ciekawe, liofilizacja owoców sprawia, że nie tracą one swoich substancji odżywczych ani witamin!
Jabłka to dzieci jesieni. Bogate w witaminę C, żelazo oraz potas wzmacniają serce i układ nerwowy. Warto włączyć je na stałe do codziennej diety. Przez swój słodki smak, z powodzeniem mogą służyć za zdrową przekąskę, którą pokochają nawet dzieci! Warto też wiedzieć, że w skórce jabłek znajdują się ogromne ilości pektyn, które odtruwają nasz organizm. Wspomagają również odchudzanie.
Pigwą leczyły się już nasze prababki! Nie tylko była wspaniałym środkiem na przeziębienie, ale również polepszała odporność organizmu, oczyszczała przewód pokarmowy i poprawiała apetyt! Uważa się również, że ma ona działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, a dodana do herbaty w formie konfitury jest prawdziwym przysmakiem.
Cytrusy są oczywistym naturalnym wrogiem przeziębień i słabej odporności! Cytryny pobudzają enzymy trawienne, przez co przyspiesza się samooczyszczanie organizmu. Zawiera 53mg/100g witaminy C. Jest to odpowiednio dużo, żeby łagodzić przebieg infekcji oraz wspierać odporność. Pomarańcze natomiast pełne są nie tylko witaminy C, ale również karotenu i witaminy B. Wpływają też pozytywnie na przemianę materii, a występujące w nich flawony minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.
Owoce jarzębiny, którą można spożywać na przykład w formie konfitury, również kryją w sobie całe mnóstwo dobra. Nie dość, że są pełne witaminy C, to jeszcze bogate w kwasy organiczne i antocyjany. Działają również przeciwzapalnie. W medycynie ludowej często sporządzano wywary z jarzębiny, które używano w leczeniu chorób nerek i wątroby.
Właściwości lecznicze rokitnika również są znane od bardzo dawna. Nasi przodkowie docenili ogromną ilość występującej w nim witaminy C (obok dzikiej róży, rokitnik ma jej najwięcej!). Przez Rosjan nazywany „Złotem Syberii” jest pełen antyoksydantów, flawonoidów i aminokwasów, a do tego witamin: A, C, D, E, K i innych! Prawdziwe zbawienie w sezonie jesienno-zimowym!
Aronia świetnie się sprawdza w ochronie układu odpornościowego oraz wspomaga walkę z cukrzycą, chroni przed nadciśnieniem oraz poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów. Antocyjany zawarte w aronii uszczelniają naczynia krwionośne, co znacząco poprawia ukrwienie organizmu. Sok z aronii warto pić! Jeśli chodzi o odporność, to przez zawartość witamin C, E i P oraz miedzi zaleca się ją w okresach przeziębień oraz po przebytej chorobie.
To tylko kilka z cudów natury, którymi możemy wspomagać nasze zdrowie jesienią i zimą. Są nie tylko pożyteczne, ale i pyszne!