Dodaj cos pysznego do herbaty!
Wzbogacanie smaku herbaty różnymi dodatkami to okazja do eksperymentu i urozmaicenia rytuału picia herbaty. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najpopularniejszych dodatków do herbaty.
Wzbogacanie smaku herbaty różnymi dodatkami to okazja do eksperymentu i urozmaicenia rytuału picia herbaty. Dodatki pozwalają na zmianę smaku i aromatu herbaty oraz na odkrycie zupełnie nowych wrażeń z obcowania z herbatą. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najpopularniejszych dodatków do herbaty.
1. Cukier
Zdecydowanie jest to najpopularniejszy i najczęściej stosowany w Polsce dodatek do herbaty. Zwolennicy słodkiej herbaty często uważają, że dzięki dodaniu cukru herbata zyskuje pozytywne wartości smakowe, z kolei przeciwnicy twierdzą, że jest wręcz przeciwnie. Jak jest naprawdę? Spór między miłośnikami słodkiej herbaty a jej przeciwnikami jest prawdopodobnie nie do rozstrzygnięcia, ale warto w tym miejscu przytoczyć rzeczowe argumenty dotyczące stosowania cukru w herbacie. Po pierwsze słodzenie herbaty powoduje, że napój staje się bardziej kaloryczny, a dodatkowo powoduje gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi. Słodka herbata może również przyczyniać się do rozwoju próchnicy, czyli narażać nas na dolegliwości związane z chorobami zębów oraz kosztownych wizyt u dentystów. W przypadku herbaty Pu-Erh jej posłodzenie blokuje właściwości, więc nie należy tego robić. Wrażenia smakowe to już subiektywne odczucia każdego miłośnika herbaty.
2. Miód
Dodatek najpowszechniej stosowany w okresie jesienno-zimowym, głównie po to, by wykorzystywać wartości miodu. Warto jednak pamiętać, że miód należy dodawać do wyłącznie ostudzonej herbaty, której temperatura nie przekracza 70 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury następuje rozkład enzymów zawartych w herbacie i utrata jego właściwości. Szczególnie dobrze miód współgra ze smakiem zielonych herbat, dlatego warto spróbować te połączenie ;)
3. Mleko
To na pewno jeden z najbardziej popularnych herbacianych dodatków w Wielkiej Brytanii. W naszym kraju jest stosowany zdecydowanie rzadziej, ale naszym zdaniem warto zaryzykować i herbaty z mlekiem. Przede wszystkim mleko poprawia wartość odżywczą herbaty oraz w znacznym stopniu łagodzi działanie zawartej w herbacie teiny. Dodanie mleka do herbaty co prawda nie zmienia jej smaku tak mocno jak dodanie cukru, ale warto wspomnieć, że mleko najlepiej pasuje do gatunków herbaty o wyrazistym smaku, wśród których są na pewno czarne herbaty lub herbaty indyjskie.
4. Cytryna i inne owoce cytrusowe
Dodawanie cytryny do herbaty jest bardzo popularne w okresie jesienno-zimowym, ale również w innych okresach roku warto próbować tego dodatku. Szczególnie dobrze cytryna smakuje w połączeniu z białymi i zielonymi herbatami, ale także z niektórymi czarnymi herbatami np. Earl Grey. Cytryna zmienia smak herbaty, ale nie wpływa niekorzystnie na jej właściwości. Warto pamiętać, by podobnie jak w przypadku miodu nie dodawać cytryny do gorącej herbaty, tylko do lekko schłodzonej, tak by zawarta w składzie cytryny witamina C nie straciła swoich właściwości.
5. Goździki
Dzięki dodaniu goździków do herbaty dość mocno zmienia się jej smak. Goździki to idealny dodatek do herbat w okresie jesienno-zimowym, szczególnie smaczne w połączeniu z czarnymi herbatami.
Warto próbować różnych dodatków do herbaty, choćby po to, by poznawać nowe smaki i zdobywać nowe doświadczenia w obcowaniu z herbatami. Rodzaje dodatków, którymi możemy wzbogacić naszą herbatę ogranicza jedynie nasza inwencja.