Japonska ceremonia parzenia herbaty
Tradycję pieczołowitego parzenia i podawania herbaty kojarzymy zwykle z Brytyjczykami, tymczasem równie ciekawe i o wiele starsze herbaciane rytuały znajdziemy w Japonii. Podczas gdy Brytyjczycy niezwykłym uznaniem darzą czarną herbatę, w Japonii ceremonia parzenia herbaty dotyczy herbaty zielonej.
Rytuał picia herbaty w Japonii związany jest z konkretnym rodzajem herbaty. Do ceremonii używa się herbaty matcha, czyli proszku przyrządzanego z liści zielonej herbaty. Herbatę matcha wytwarza się w dosyć specyficzny sposób – jej krzewy uprawiane są w zacienionych pomieszczeniach, bez dostępu promieni słonecznych. Dzięki temu krzewy rosną bardzo powoli, a w ich liściach wytwarzają się duże ilości aminokwasów. Powodują one, że herbata jest bardzo słodka i aromatyczna w smaku. Po zbiorach liście herbaty są suszone i ścierane na proszek. Dodaje się go do wielu tradycyjnych japońskich potraw, a także wykorzystuje w uroczystym ceremoniale parzenia herbaty.
Spokój, harmonia i powolna ceremonia
Ceremonia parzenia herbaty, nazywana w Japonii chanoyu, odbywa się w sposób szczególnie uroczysty i zgodny z czterema zasadami – harmonią, czystością, szacunkiem i spokojem. Herbatę parzy się najczęściej w ogrodzie, w pięknym otoczeniu natury lub w specjalnie do tego przeznaczonym herbacianym pawilonie. Wszystko odbywa się w spokojnej, powolnej atmosferze, bez pośpiechu. Picie herbaty może więc trwać nawet kilka godzin. Goście siedzą na niewielkich, wygodnych poduszkach, a wszystkie rozmowy, jakie toczą się w czasie ceremonii dotyczą jedynie picia herbaty – nie omawia się wtedy spraw rodzinnych czy biznesowych. Herbatę parzy się i podaje w specjalnych naczyniach, najczęściej bardzo cennych i wiekowych. Początkowo uczestnicy ceremonii piją herbatę z jednego naczynia, następnie jest ona rozlewana do niewielkich czarek. Aktualnie najczęściej herbatę podaje sam gospodarz, jednak w dawnej tradycji funkcjonował tak zwany mistrz herbaciany, który potrafił z napoju stworzyć arcydzieło smaku i aromatu.