Zakochani w herbacie – pomysły na walentynkowa randke przy filizance herbaty!
Nie macie jeszcze pomysłu na Święto Zakochanych? Nie martwcie się! Przygotowaliśmy dla Was trzy niesamowicie sensualne propozycje randek w herbatą w tle.
1. BLIND TASTING
Jeśli jesteście smakoszami herbat i lubicie testować nowe smaki, na pewno spodoba Wam się zabawa w BLIND TASTING. Wystarczy zgasić światło i zapalić kilka świec, lub też pozostawić pokój w zupełnej ciemności, i przygotować dla partnera zestaw herbat różnego rodzaju. Najlepiej, gdy zaparzone herbaty będą serwowane w podobnych temperaturach. Smak i aromat herbat na pewno Was pobudzi i rozgrzeje, a dodatkowa zabawa pozwoli na poszerzenie kulinarnej wiedzy.
Każdemu się wydaje, że odróżni herbatę czarną od czerwonej, a zieloną od rooibosa to już w szczególności, ale gdy zgaśnie światło, wcale nie jest to takie oczywiste!
2. Rozgrzewający spacer
Kto z nas nie lubi odwiedzać pięknych miejsc? Poszukajcie w Internecie (np. na Google Maps) miejsc tajemniczych, z historią, punktów widokowych lub cichych oczek wodnych ukrytych w lesie… a potem zaprowadźcie tam swoją drugą połówkę. Na pewno zachwyci się i uspokoi w zieleni, a rozgrzewka w postaci gorącej herbatki z termosu będzie idealnym dopełnieniem spaceru.
Nie zapominajmy, że mamy zimę! Czapka, szalik i rękawiczki wskazane. A gorącą herbatę można zagryźć pysznymi kanapkami lub domowymi ciasteczkami.
3. Walentynki w domu? To herbatka a la grzaniec!
Jeśli Dzień Zakochanych musicie spędzić w pracy, a pod wieczór wrócicie zmęczeni i zmarznięci do domu z chęcią jak najszybszego położenia się spać, na pewno docenicie rozgrzewkę w postaci własnoręcznie robionego herbacianego eliksiru miłości.
Aby go przygotować wystarczą Wam:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty dobrej jakości – może być z owocowymi dodatkami
- Gałązka świerku, jodły lub rozmarynu
- 2 łyżki przyprawy do grzańca – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir… wedle uznania!
- 2 plasterki pomarańczy
- Sok lub konfitura z czarnej porzeczki oraz wiśni
- Opcjonalnie: odrobina rumu
Sposób przygotowania:
Herbatę i gałązki zalać gorącą wodą i parzyć przez 5 minut. Następnie przecedzić, dodać 2 łyżki przyprawy, pomarańczę oraz konfiturę. Ponownie przecedzić, na koniec dodać kapkę rumu.
Smacznego Kochani!