Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Nalewki z herbaty?!

10 czerwca 2019
Nalewki z herbaty?!

Herbaciana nalewka! Słyszeliście kiedyś o tym?

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na te złote trunki – idealne na prezent albo do własnej degustacji. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Nalewka „herbaciana”

Czas przygotowania: 6,5 miesiąca

Składniki:

  • 4 duże łyżki liści zielonej herbaty
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • Pół laski wanilii
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 litra spirytusu

Najpierw drobno posiekaj wanilię i zagotuj ją w wodzie. Następnie zalej przygotowanym wrzątkiem liście herbaty i zaparz je pod przykryciem. Gdy napar lekko przestygnie, dodaj dwie łyżki miodu, wymieszaj i przelej do gąsiorka z dodatkiem spirytusu. Następnie szczelnie zakryj i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie – codziennie mieszaj zawartość potrząsając naczyniem.

Po upływie dwóch tygodni przefiltruj płyn przez bibułkę i rozlej do butelek. Zakorkuj i trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu przez pół roku (np. w piwnicy). Pycha!

Smakuje wybornie, ale przygotowanie jej zajmuje trochę czasu. A co, jeśli na przygotowanie trunku mamy tylko jeden dzień?

Nic straconego! Przedstawiamy nam przepis na szybką i smaczną nalewkę!

Nalewka „herbaciana angielska”

Czas przygotowania: 1 dzień

Składniki:

  • 6 małych łyżeczek liści czarnej herbaty
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki wody
  • 0,75l brandy

W szklanym naczyniu zalej liście herbaty brandy, po czym szczelnie zamknij i odstaw na 24 godziny.

Przygotuj syrop cukrowy – ugotuj go z cukru i wody. Przecedź brandy z liśćmi herbacianymi przez sitko wyłożone gazą, a następnie połącz z syropem cukrowym. Na sam koniec – przefiltruj trunek przez bibułę i przelej do karafki. Voilà!

Pić w dobrym towarzystwie i nie bez umiaru!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy