Nalewki z herbaty?!
Herbaciana nalewka! Słyszeliście kiedyś o tym?
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na te złote trunki – idealne na prezent albo do własnej degustacji. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!
Nalewka „herbaciana”
Czas przygotowania: 6,5 miesiąca
Składniki:
- 4 duże łyżki liści zielonej herbaty
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- Pół laski wanilii
- 2 szklanki wody
- 0,5 litra spirytusu
Najpierw drobno posiekaj wanilię i zagotuj ją w wodzie. Następnie zalej przygotowanym wrzątkiem liście herbaty i zaparz je pod przykryciem. Gdy napar lekko przestygnie, dodaj dwie łyżki miodu, wymieszaj i przelej do gąsiorka z dodatkiem spirytusu. Następnie szczelnie zakryj i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie – codziennie mieszaj zawartość potrząsając naczyniem.
Po upływie dwóch tygodni przefiltruj płyn przez bibułkę i rozlej do butelek. Zakorkuj i trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu przez pół roku (np. w piwnicy). Pycha!
Smakuje wybornie, ale przygotowanie jej zajmuje trochę czasu. A co, jeśli na przygotowanie trunku mamy tylko jeden dzień?
Nic straconego! Przedstawiamy nam przepis na szybką i smaczną nalewkę!
Nalewka „herbaciana angielska”
Czas przygotowania: 1 dzień
Składniki:
- 6 małych łyżeczek liści czarnej herbaty
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki wody
- 0,75l brandy
W szklanym naczyniu zalej liście herbaty brandy, po czym szczelnie zamknij i odstaw na 24 godziny.
Przygotuj syrop cukrowy – ugotuj go z cukru i wody. Przecedź brandy z liśćmi herbacianymi przez sitko wyłożone gazą, a następnie połącz z syropem cukrowym. Na sam koniec – przefiltruj trunek przez bibułę i przelej do karafki. Voilà!
Pić w dobrym towarzystwie i nie bez umiaru!