Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Wzbogacic Wigilie herbata

Wzbogacić Wigilię herbatą

Jeżeli to na Wasze głowy spadło w tym roku przygotowanie Wigilii i ugoszczenie rodziny, z pewnością macie już w Waszych domach pełne ręce roboty. Przygotowanie kolacji w sposób tradycyjny wymaga ogromnych nakładów czasu i pracy i biada tym, którzy śmieliby poddawać to w wątpliwość. Zawsze jednak znajdzie się coś, co jeszcze można zrobić, by Wasza Wigilia była naprawdę wyjątkowa. Chociaż kompot z suszu na pewno wszystkim będzie smakował, Wasi goście na pewno docenią także obecność herbaty, którą będą mogli popić m.in. makowca, czy inne przygotowane przez Was desery. Podana przez Was herbata również może podkreślać wyjątkową atmosferę świąt i warto o to zadbać!
Aby tak się stało, powinniśmy zadbać najpierw o kilka rzeczy. Bardzo fajnie, jeżeli dysponujemy akcesoriami służącymi do parzenia herbaty, takimi jak zaparzacz, czy dedykowany termometr. Chociaż herbata zaparzona z pominięciem wskazówek również będzie niezła, szkoda się ograniczać, jeżeli nie jest to konieczne. Duże znaczenie ma też dobór samej herbaty. O ile nie dysponujemy którąś ze świątecznych herbat owocowych, naszą mieszankę będziemy musieli przygotować sami. Najlepszą bazą będzie tutaj herbata czarna lub zielona, najlepiej z liści. Ostatnią rzeczą będą tutaj dodatki, które będą dla nas kluczowe.
Katalog rzeczy, które dodać możemy do naszej herbaty jest bardzo długi. Niemal w każdym przepisie znajdziecie m.in. skórkę pomarańczy, suszoną lub świeżą, a także goździki czy cynamon. Dobrą proporcją będzie tutaj 12 goździków na litr herbaty. Tym razem natomiast nie będzie nam potrzebny imbir - jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni, że jego smak pasuje naszym gościom, bezpiecznie będzie go pominąć. Świątecznego klimatu mogą natomiast nadać suszone figi, daktyle i inne owoce, które być może zostały nam akurat po przygotowaniu świątecznego kompotu.
Aby przystąpić do parzenia świątecznej herbaty, powinniśmy zacząć od naszych owoców i przypraw. Wszystko co zamierzamy do naszej herbaty dodać, poza suszoną skórką pomarańczy, wrzućmy do garnka z gorącą wodą i gotujmy przez 5 minut. Na jeden litr powinniśmy dodać po 4 daktyle i figi oraz 12 goździków. Cynamon i suszone jabłko zaś według uznania. Równolegle powinniśmy przygotować już nasz napar z herbaty, którego przygotowanie różnić się będzie w zależności od gatunku. Tutaj, według uznania, dodać możemy też skórki pomarańczy. Gdy już oba napary są gotowe, dodajemy naszej herbaty do naparu z owocami. Jeżeli wśród naszych gości nie ma diabetyków, możemy na tym etapie dodać też odrobinę miodu. W równie dobrym tonie będzie też jednak pozostawienie decyzji o słodzeniu herbaty samym gościom.
Dbając o takie detale jak odpowiednio przygotowana świąteczna herbata na pewno zaimponujecie Waszej rodzinie i zapewnicie im niezapomniane święta. Być może, jeżeli wśród Waszych bliskich nie macie monopolu organizację Wigilii, również zostaniecie w przyszłości ugoszczeni z podobną starannością...albo nie unikniecie przygotowania jej również w przyszłe święta :)

 

[Filiżanka]

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy