Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Nie mozesz wyjechac? Niech swiat przyjedzie do Ciebie!

27 kwietnia 2020
Nie możesz wyjechać? Niech świat przyjedzie do Ciebie!

Okoliczności być może nie sprzyjają dalekim podróżom, ale kto powiedział, że tego domowego czasu nie możemy wykorzystać na eksperymentowanie ze smakami i poznawanie kultur? Mamy dla Was garść smakowitych przepisów na tradycyjne napoje z różnych stron świata.

Herbata z Kuwejtu na bogato

Co prawda ma tylko dwa dodatki, ale są one naprawdę ekskluzywne… Mieszkańcy jednego z najbogatszych krajów świata gustują w czarnej herbacie z dwoma najdroższymi przyprawami: kardamonem i szafranem. Ten pierwszy stosuje się w postaci strączków z nasionami, które należy rozgnieść w moździerzu. Podobno wzmacnia on pobudzające właściwości herbaty. Szafran natomiast uznawany jest za szlachetną przyprawę, bardzo ważną również w religii hinduistycznej.

Jak przyrządzić taką herbatę po kuwejcku? Potrzebne nam będą:

  • Czarna herbata
  • Szczypta szafranu
  • Kardamon w 2-3 strączkach
  • Moździerz i garnuszek
  • Woda

Wykonanie:

Do garnuszka wsypujemy łyżeczkę rozbitych  w moździerzu strączków kardamonu i szczyptę szafranu. Następnie należy zalać je filiżanką wody i doprowadzić do wrzenia. Potem zdejmujemy garnuszek z palnika, dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty i zaparzamy ją przez 3 minuty. Przed wypiciem należy przecedzić miksturę przez sitko i posłodzić. Smacznego! A raczej: sahha!

Matcha po japońsku

Macie ochotę na coś bardziej zielonego? Spróbujcie zaparzyć zdrową, pyszną Matchę. Jest to japońska herbata z drobno zmielonych listków – na pewno ją kojarzycie. Jeśli nie podsiadacie akcesoriów do parzenia Matchy, czyli specjalnej bambusowej łyżeczki oraz miotełki, nic nie szkodzi! Mamy dla Was sposób jak zaparzyć ją w warunkach domowych.

Poł łyżeczki Matchy wsypcie do szklanki, zalejcie odrobiną wody w temperaturze 70-85 stopni, a następnie energicznie wymieszajcie łyżeczką albo spieniaczem do mleka. Całość musi uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek. Potem dolewamy do pełna wody i pijemy! Pycha!

Królewska filiżanka

Jeśli nie macie ochoty na pozaeuropejskie eksperymenty, wypijcie po prostu pyszną, słodką bawarkę po brytyjsku. Bawarka powstaje po dolaniu odrobiny mleka do filiżanki czarnej herbaty. Można ją wzbogacić miodem lub cukrem. Bawarkę najczęściej pija się do śniadania. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, poleca się dodanie do tego królewskiego napoju odrobinę rumu, brandy, cynamonu lub cukru pudru. A do herbaty – koniecznie podajcie cookies!

Co ciekawe – bawarka tak naprawdę  wywodzi się z kuchni francuskiej, na co wskazuje jej nazwa od francuskiego słowa Bavarois, czyli „mieszkaniec Bawarii”. Jednak to właśnie bawarka szybko stała się symbolem Wielkiej Brytanii, a wszystko przez wyjątkową sympatię monarchów do tego eleganckiego napoju.

Pyszności od Tajów

Zbliżają się ciepłe dni, więc dobrze byłoby mieć w zanadrzu coś chłodzącego. W tym celu kierujemy się do Tajlandii i zaglądamy w oryginalne przepisy Tajów na Cha Yen – orzeźwiający napój herbaciany z zagęszczonym mlekiem. Aby go wykonać, przygotujcie:

  • Jedną łyżeczkę czarnej herbaty (najlepiej z aromatem wanilii)
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 2 łyżki zagęszczonego, niesłodzonego mleka
  • Szczyptę soli
  • Kostki lodu
  • Ewentualnie: cukier trzcinowy

Herbatę zaparzamy, a następnie przelewamy przez sitko w celu odcedzenia fusów. Wlewamy 250 ml herbaty do kufla (lub dużej szklanki), dodajemy mleko skondensowane, sól i, wedle uznania, cukier. Po wymieszaniu herbaty dobrze jest ją schłodzić, poprzez przelewanie (z dużej wysokości) z kufla do kufla. Następnie pusty kufel wypełniamy lodem i wlewamy letnią już herbatę. Na wierzch dodajemy 2 łyżki niesłodzonego mleka. Pycha!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy