Tereré - czas na orzezwienie
Prezentujemy sposób na niesamowite orzeźwienie i pobudzenie – rodem z Paragwaju. Czas przygotować i posmakować Tereré czyli „napój unoszący duchy, pobudzający i dodający odwagi”.
Tereré można określić jako Yerba Mate przygotowywane na zimno. Jest to tradycyjny napój w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. Jest spożywany głównie w upalne dni, ponieważ doskonale gasi pragnienie.
Co potrzebujemy do przygotowania Tereré:
- Naczynko do picia Yerba Mate
- Bombilla
- Yerba Mate Pajarito Cytrynowo-Miętowe
- Kostki lodu – zwykłe lub cytrynowe
- Sok owocowy – do smaku wedle uznania
- Zimna przefiltrowana lub przegotowana woda
Przepis na Tereré:
- Nasyp suszu Yerba Mate - Pajarito Cytrynowo-Miętowe do 1/2 lub 3/4 objętości naczynia do picia Yerba Mate. Jeśli preferujesz inny gatunek Yerba Mate to można dodać do niego liście mięty i soku z cytryny.
- Zalej susz przefiltrowaną lub przegotowaną wodą – koniecznie zimną. Im zimniejsza tym lepiej.
- Połóż palec na ustnik bombilli i włóż ją do naczynka z naparem pamiętając żeby nie mieszać naparu.
- Po wykonaniu powyższych etapów należy odczekać około 5-8 minut.
- Do naparu Yerba Mate można dodać kostki lodu – zwykłego lub smakowego np. cytrynowego. Można też dodać soku owocowego wedle uznania.