Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Matcha, co to takiego? Jak parzyc?

Matcha, co to takiego? Jak parzyć?

Matcha. Rodzaj japońskiej, zielonej herbaty, na punkcie której oszalał cały świat! Dodaje się ją do wszystkiego, od latte po wypieki i koktajle. Herbata ma charakterystyczny cierpki i mocny smak z wyczuwalną łagodną nutką goryczy. Ma specyficzny kolor, a jej liście pochodzą z drugiego i trzeciego zbioru.

Matcha produkowana jest od ponad 1000 lat. Powstaje z liści krzewów specjalnie ocienianych matami. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez powoduje spowolnienie ich wzrostu. W rezultacie powstaje tencha (碾茶), z której robi się matcha oraz gyokuro (玉露). Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przy tradycyjnej produkcji do mielenia liści używa się kamiennych żaren. Najczęściej wykonanych z granitu. To bardzo czasochłonny proces, przygotowanie 30 gramów herbaty trwa około godziny. Zanim liście zostaną spyłowane, przechowuje się je w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo (茶壺).

Jak mawiał buddyjski mnich Eisai, matcha to "najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej i medycznej, to sposób, by życie stało się pełnym". Ale jak ją prawidłowo przygotować?

Dacie się skusić?
https://www.cozaherbata.pl/herbata-zielona.html

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy