Matcha, co to takiego? Jak parzyc?
Matcha. Rodzaj japońskiej, zielonej herbaty, na punkcie której oszalał cały świat! Dodaje się ją do wszystkiego, od latte po wypieki i koktajle.
Herbata ma charakterystyczny cierpki i mocny smak z wyczuwalną łagodną nutką goryczy. Ma specyficzny kolor, a jej liście pochodzą z drugiego i trzeciego zbioru.
Matcha produkowana jest od ponad 1000 lat. Powstaje z liści krzewów specjalnie ocienianych matami. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez powoduje spowolnienie ich wzrostu. W rezultacie powstaje tencha (碾茶), z której robi się matcha oraz gyokuro (玉露). Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przy tradycyjnej produkcji do mielenia liści używa się kamiennych żaren. Najczęściej wykonanych z granitu. To bardzo czasochłonny proces, przygotowanie 30 gramów herbaty trwa około godziny. Zanim liście zostaną spyłowane, przechowuje się je w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo (茶壺).
Jak mawiał buddyjski mnich Eisai, matcha to "najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej i medycznej, to sposób, by życie stało się pełnym". Ale jak ją prawidłowo przygotować?
-
Przy użyciu akcesoriów do matchy: Wsypujemy 2-3 gramy matchy do misy za pomocą chashaku, czyli łyżeczki bambusowej. Dolewamy 75 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-85st.C i ubijamy bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek.
-
Matchę wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną wody o temperaturze 70-85st. C. Następnie energicznie mieszamy łyżeczką lub spieniaczem do mleka aż całość uzyska jednolitą konsystencję, pozostanie bez grudek. Potem dolewamy do pełna wody lub soku, mieszamy i pijemy.
-
Proponowana dawka to: pół łyżeczki herbaty (2gramy) na szklankę.
Dacie się skusić?
➡ https://www.cozaherbata.pl/herbata-zielona.html