Odrobina luksusu - Tai Ping Hou Kui
Tai Ping Hou Kui to nietuzinkowa, ręcznie wytwarzana herbata. Jest produkowana w małych ilościach, co powoduje, że jest trudno dostępna. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z historią odkrycia tej herbaty, a przede wszystkim do poznania jej smaku ;)
Tai Ping Hou Kui to nietuzinkowa, ręcznie wytwarzana herbata. Jest produkowana w małych ilościach, co powoduje, że jest trudno dostępna. Tai Ping Hou Kui zdobyła wiele nagród w znanych konkursach m.in. King of Tea na Chińskich Targach Herbaty. Smak tej wyjątkowej herbaty został doceniony nie tylko przez herbacianych ekspertów, ale również przez polityków. Mówi się, że Tai Ping Hou Kui to ulubiona herbata rosyjskiego prezydenta Władimira Putina, a w trakcie pierwszej, przełomowej wizyty w Chinach poczęstowany nią został prezydent USA Richard Nixon.
Gorąco zachęcamy do zapoznania się z historią odkrycia tej herbaty, a przede wszystkim do poznania jej smaku ;)
Z odkryciem smaku Tai Ping Hou Kui wiąże się pewna legenda. Zgodnie z nią w jednej z chińskich osad dzikie małpy nieustannie dokonywały olbrzymich zniszczeń. Pewnego dnia wszyscy okoliczni mieszkańcy zebrali się razem i postanowili uporać się z uciążliwymi zwierzętami, przeganiając małpy ze swojej wioski. We wsi pozostała jedna małpa, którą postanowił zaopiekować się miejscowy starzec. W zamian za opiekę małpa odwdzięczała się starszemu mężczyźnie przynosząc mu rzadkie i dzikie liście herbaty, dzisiaj znanej jako Tai Ping Hou Kui. W ten sposób ludzie odkryli jej wyjątkowy smak. Do dziś liście tej herbaty poddawane są ręcznej obróbce.
Liście Tai Ping Hou Kui pochodzą z wiosennych zbiorów. Na początku procesu produkcji wybierane są najlepsze liście, które składa się i rozpłaszcza dużym, drewnianym klocem na gęstych sitach. Przygotowane w ten sposób liście suszy się obracając je na wielkich patelniach. Tai Ping Hou Kui to herbata o największych liściach oraz z najdłuższym procesem wytwarzania wśród zielonych herbat dostępnych na rynku.
Jak parzyć Tai Ping Hou Kui?
Na samym początku należy umieścić 5 gramów liści na dnie dzbanka lub wysokiego naczynia, układając je w kształt stosu. Herbatę warto parzyć w naczyniu nieco większym niż zazwyczaj, by zapewnić liściom odpowiednio dużą przestrzeń do rozwinięcia się. Po odpowiednim ułożeniu liści należy wlać wodę o temperaturze około 75°C i po 2-3 minutach można cieszyć się wyjątkowym smakiem Tai Ping Hou Kui. Polecamy parzenie herbaty do maksymalnie trzech razy.