Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Przyjemnosc do kawy: Pomaranczowe Brownie

28 kwietnia 2019
Przyjemność do kawy: Pomarańczowe Brownie

Sprawdzony przepis na przepyszne, intensywnie czekoladowe brownie o smaku pomarańczy. Rozpływa się w ustach!

Nieraz sama herbata i kawa to za mało – nachodzi nas chęć na coś do przegryzienia, prawdziwe niebo w ustach. W takich chwilach możemy pospieszyć do sklepu po paczkowane ciastka czy przegryźć kilka kostek cukru, jak w dzieciństwie… Albo możemy zrobić coś własnoręcznie! Przedstawiamy dzisiaj sprawdzony przepis na przepyszne, intensywnie czekoladowe brownie o smaku pomarańczy. Rozpływa się w ustach!

Przepis na około 8-10 kawałków, pieczone na blasze średniej wielkości.

Czas przygotowania: składniki 15 minut, z pieczeniem: 40 minut.

Składniki:

  • 180 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 50%, posiekanej lub połamanej
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • świeżo otarta skórka z 2 pomarańczy (wcześniej dokładnie wymytych)
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zacznij od roztopienia masła w garnuszku. Gdy masło będzie już płynne, zestaw garnuszek z palnika i wrzuć do niego połamaną lub posiekaną czekoladę. Mieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego, odstaw.

W misce roztrzep jajka rózgą kuchenną, bez ubijania. Dodaj aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy (świeżo otartą) oraz cukier, po czym wymieszaj składniki.

Dodaj przestudzony sos czekoladowy, wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, a potem wymieszaj TYLKO do połączenia się składników – nie za mocno.

Powstałą masę wlej do formy (wymiary około 28x18cm, czyli średnia blacha) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika – sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest zbyt mokre. Patyczek włożony do ciasta może być wilgotny, ale nie powinny zostawać na nim ślady surowego ciasta.

Wyjmij. Jedź lekko ciepłe lub wystudzone. Ciasto można również spokojnie przechowywać w suchym miejscu przez kilka dni.

Na talerzyku możesz ozdobić bitą śmietaną, konfiturami, karmelem czy świeżymi owocami – na co tylko masz ochotę. Nie zapomnij zaparzyć sobie do tej uczty aromantycznej kawy lub herbaty.

Smacznego!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy