Jak prawidłowo przechowywac herbate?

Przechowywanie herbaty jest tak samo ważne jak sposób jej parzenia. Warto o to zadbać, ponieważ w innym wypadku straci swój smak i aromat. Przygotowaliśmy kilka rad jak temu zapobiec!
Szczególnie ważne jest, aby przechowywać herbatę w szczelnym opakowaniu. Bez względu na rodzaj można je trzymać w puszkach metalowych, puszkach hermetycznie zamykanych lub szczelnie zamykanych słoikach. Wystawione na działanie tlenu, liście herbaty będą z czasem fermentować. Nawet jeśli trzymamy susz w pojemniku hermetycznym, pomiędzy listkami i w pustej przestrzeni w naczyniu znajduje się tlen.
Należy też pamiętać by susz herbat był przechowywany w suchym i nienasłonecznionym miejscu, z dala od źródła ciepła. Wysoka temperatura przyspiesza oksydację. Niektórym herbatom służy przechowywanie w lodówce, a nawet zamrażalniku; to znacznie spowalnia proces utleniania.
Nie należy wystawiać herbaty na działanie silnych zapachów, ponieważ jej liście pochłaniają go z otoczenia! Należy unikać niektórych drewnianych pudełek, puszek z uszczelkami pachnącymi gumą oraz plastikowych pojemników- mogą one pozostawić przykry aromat i posmak. Z kolei herbata wystawiona na wilgoć traci swój aromat. Aby tego uniknąć z pomocą przychodzą pojemniki hermetyczne.
Herbacie służy przechowywanie w dużej ilości. Dlaczego? Im więcej herbaty w naczyniu, tym mniej w nim tlenu, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko chłonięcia wilgoci, zapachów czy po prostu wietrzenia suszu. Duża ilość herbaty w pojemniku jest mniej podatna na wpływ otoczenia.
Aby zadbać o jakość naszych herbat pakujemy je w eleganckie i szczelne opakowania strunowe Doypack. Dzięki tym opakowaniom możecie cieszyć się smakiem i aromatem przez długi czas. Nasze opakowania doskonale chronią przed czynnikami zewnętrznymi np. zawilgoceniem, wywietrzeniem, ochroną przed promieniami słonecznymi. Natomiast zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowań!