Jak przygotowac herbate?

By móc delektować się pysznym smakiem oraz wspaniałym aromatem herbaty należy zastosować się do kilku wskazówek podczas przygotowania naparu.
Przeczytaj jak zaparzyć doskonałą herbatę:
- Każda herbata powinna być zaparzana w odpowiedniej temperaturze. Jeżeli w opisie herbaty czy na jej opakowaniu nie ma takiej informacji, zapytaj sprzedawcę o więcej informacji. Do sprawdzenia temperatury naparu herbaty możesz wykorzystać specjalny termometr herbaciany.
- Każda herbata powinna być zaparzana przez określony czas.
- Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszy smak i aromat herbaty to nie wydłużaj czasu jej zaparzania, ale dodaj więcej suszu herbaty.
- Do przygotowania dobrej jakości herbaty warto użyć wodę przefiltrowaną lub źródlaną. Im miększa herbata tym lepszy napar.
Poniżej znajduje się ogólny opis sposobów parzenia herbat. Może być pomocny, lecz radzimy kierować się szczegółową instrukcją sposobu parzenia znajdującą się w opisie każdej herbaty.
Rodzaj herbaty |
Dawka suszu w łyżeczkach na 200 ml wody |
Temperatura parzenia |
Czas parzenia |
Biała |
1 – 1,5 |
75 - 80 st. C |
4 - 7 min |
Biała aromatyzowana |
1 – 1,5 |
75 - 80 st. C |
4 - 7 min |
Czarna |
0,5 - 1 |
90 - 95 st. C |
2-3 min |
Czarna aromatyzowana |
0,5 - 1 |
90 – 95 st. C |
2-3 min |
Zielona |
1 |
70 - 80 st. C |
1-3 min |
Zielona aromatyzowana |
1 |
70 - 80 st. C |
1-3 min |
Oolong |
1 |
90 st. C |
3 min |
Rooibos |
1 |
95 - 98 st. C |
3-6 min |
Yerba Mate |
1/2 lub 1/3 naczynka do picia Yerba Mate |
70-80 st. C |
3-5 min |
Czerwona Pu Erh |
0,5 - 1 |
95 st. C |
3-5 min |