Filtry – przyjemnosc parzenia
W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają filtry do zaparzania, którym poświęcamy dzisiejszy wpis.
Są różne metody parzenia herbaty. Wykorzystywane są do tego różnego rodzaju zaparzacze, sitka, czajniczki i to są najczęściej spotykane akcesoria. Jednak coraz większą popularność zdobywają filtry - i to właśnie im chcemy poświęcić dzisiejszy wpis.
Papierowe, jednorazowe filtry do herbaty są przeznaczone dla osób które cenią sobie smak dobrej herbaty jak i wygodę parzenia. Do filtra można wsypać dowolny rodzaj herbaty liściastej. Liście mają swobodę do rozwinięcia się i oddanie naparowi swoich walorów. Osoba parząca herbatę może swobodnie po określonym czasie parzenia wyjąć filtr z liśćmi.
Niektóre filtry mają w komplecie specjalną szpadkę do filtrów, do innych warto dokupić specjalny klips który ułatwi wyjęcie filtra z naparu.
Filtry mają różne rozmiary, dzięki czemu filtry można wykorzystywać w różnych rozmiarach naczyniach. Poniżej kilka wskazówek jakie filtry wybrać.
Filtr z zakładką, do zaparzania w kubku. Szerokość 62mm, wysokość 90mm + 35mm zakładka
Filtr z zakładką, do zaparzania w kubkach i naczyniach 0,25-1,0 l. Szerokość 75mm, wysokość 110mm + 45mm zakładka
Filtr do zaparzania w naczyniach 0,5-1,2 l. Szerokość 100m, wysokość 135mm. Szeroki- wygodny do napełniania!
Filtr z zakładką, do zaparzania w dużych naczyniach 1,0-1,5 l. Szerokość 85mm, wysokość 130mm + 55mm zakładka