Herbaciane ciasto na dobry poczatek
Prezentujemy przepis krok po kroku...
Na dobry początek cozaherbata.pl przepis na pyszne ciasto herbaciane.
Cieszymy się, że będziemy mogli dzielić się z większym gronem osób naszą wiedzą i doświadczeniem w temacie herbat.
Zapraszamy Was do wymiany opinii szczególnie na Facebooku.
Składniki:
- 1 szklanka zaparzonej herbaty Ceylon BOP1
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki masła klarownego czyli rozpuszczonego
- 2 jaja wiejskie
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki konfitur morelowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- po pół łyżeczki przypraw korzennych – cynamon i imbir sproszkowany
- 1 szklanka różnych bakalii – rodzynki, morele, owoce goji itp.
Przepis krok po kroku:
- Zalać bakalie czarną herbatą Ceylon BOP1 i odstawić na co najmniej godzinę. Tak żeby zmiękły.
- Ubić 2 całe jaja z cukrem trzcinowym na sztywną pianę.
- Dodać do masy szklankę naparu herbaty Ceylon BOP1, konfiturę oraz mało.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami korzennymi.
- Dodać mąkę z dodatkami do pozostałej masy i wymieszać by połączyć wszystkie składniki.
- Dodać bakalie do masy i wymieszać.
- Przelać do metalowej lub silikonowej formy do ciasta.
- Piec w 200 st. C w piekarniku około 30 minut.
1. Potrzebne składniki
2. Herbata, jajko i cukier trzcinowy
3. Ciasto gotowe do pieczenia
4. I na końcu ciasto gotowe do jedzenia :)