Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Czy rooibos to herbata?

25 września 2018
Czy rooibos to herbata?

Herbata rooibos jest herbatą jedynie z nazwy, a nie z pochodzenia – roślina, z której wytwarzany jest ten czerwony napar nie jest bowiem w żaden sposób spokrewniona z herbatą. Nazwa jednak została przyjęta ze względu na taki sam sposób przygotowywania i zaparzania.

W odróżnieniu od herbat, rooibos nie zawiera kofeiny, teiny ani żadnych garbników, dzięki temu ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Chętnie sięgają po niego osoby, którym nie odpowiada mocny, intensywny smak wielu herbat.

Zielone igiełki, czerwony susz

Nazwa rooibos oznacza czerwony krzew - susz do przygotowywania naparu wytwarzany jest z igiełek afrykańskiego czerwonokrzewu. Długie, zielone igiełki po zebraniu są suszone, fermentowane i rozdrabniane, a podczas tego procesu zmieniają barwę na czerwoną. Rooibos nie jest tak popularny jak różne gatunki herbaty przede wszystkim dlatego, że czerwonokrzewy rosną jedynie w niewielu miejscach w południowej Afryce, a nie da się ich uprawiać w sztucznych warunkach. Być może dlatego rooibos nie jest tak popularny, jak herbaty, których krzewy można uprawiać w różnych regionach świata. W Afryce rooibos jest znany i uprawiany od ponad tysiąca lat. Jednak w Europie stał się popularny dopiero pod koniec XX wieku. 

Jak przyrządzić napar z rooibos?

Tradycyjne przygotowanie rooibosa polega na gotowaniu suszu w wodzie, dopóki wszystkie igiełki nie opadną na dno. Trwa to zwykle około 10 minut, przygotowanie naparu nie jest więc czasochłonne. Jednak najprościej jest zalać po prostu igiełki gorącą wodą, tak jak robi się to podczas parzenia każdej herbaty. Napar zaparza się pod przykryciem przez maksymalnie 10 minut. W odróżnieniu od herbat, rooibos może być parzony jedynie dwukrotnie. Jeśli jednak zdecydujemy się na drugie parzenie, musi trwać ono o wiele dłużej niż pierwsze. Napój doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Napar rooibos ma intensywny bursztynowy kolor oraz słodki, miodowy posmak. Nie czuć w nim goryczy, bo nie zawiera garbników.  Można go podawać z mlekiem, miodem lub cytryną, dzięki czemu smak napoju będzie bardziej intensywny.

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy