Yerba Mate - jak dobrze przygotowac?
Yerba mate jest spożywana się wręcz nałogowo w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Na jednego mieszkańca Argentyny rocznie przypada prawie 7 kilogramów mate! Pije się ją najczęściej przez metalową słomkę (bombilla) ze specjalnego naczynia, nazywanego mate lub guampa. A to jak przygotować Yerba Mate, zależy w głównej mierze od naszych preferencji. Ilość użytego suszu, wody albo jak długo będzie zalewany napar, to wszystko kwestia upodobań. Jedyną zasadą, którą należy się kierować jest temperatura użytej wody, która powinna się mieścić w przedziale ok. 70-80°C.
Oczywiście najprostszą metodą przygotowania naparu jest wsypanie suszu do naczynia, nalanie do niego wody, a następnie włożenia bombilli przytrzymując jej ustnik palcem. Warto jednak poświęcić chwilę, żeby przygotować pyszną yerbę, której smakiem będziemy się cieszyć dłużej.
Woda jest kluczem. Yerby nie można zalewać wrzątkiem. To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej Mate. Woda powinna mieć ok. 70-80°C. Czajnik zdejmujemy więc z ognia w momencie kiedy woda zaczyna szumieć i pojawiają się pierwsze bąbelki.
Przygotowanie Yerby w sposób tradycyjny:
- Wsyp yerba mate wedle uznania do ok. 1/2 lub 3/4 objętości naczynia.
- Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
- Następnie odwróć naczynie pod kątem 45° tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
- Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.
- Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i gotowe!
Yerbę można zalewać wodą nawet 5-7 razy w zależności od marki yerba mate oraz naszych odczuć smakowych.
Można ją pić również na zimno, z lodem, dodatkiem cytryny lub ziół. Jest doskonałą alternatywą dla kawy! Smacznego!