Masala Chai na jesienne mroki!
Nie ma nic lepszego, niż gorący i odżywczy napój po przyjściu do domu jesiennego wieczoru. Wiatr szarpie ubrania i chłodzi policzki, organizm walczy z falą przeziębień, a ponura ciemność wciska się w każdy zakątek. Na takie sytuacje potrzeba prawdziwej bomby! Dlatego przedstawiamy Wam przepyszny pomysł porządną rozgrzewkę – Masala Chai!
Ale czym jest ten smakołyk? „Czaj” to oczywiście herbata, a „masala” – popularne w Indiach, korzenne przyprawy. Przepis na ten odżywczy napój jest prosty, a wykonanie zajmie nam zaledwie kilka minut.
Potrzebne będą:
- Garnuszek, rondelek
- Sitko
- Łyżka
Składniki:
- Mleko – ok 350ml
- Wody – 150ml
- Czarna herbata (niearomatyzowana) – 3 łyżki
- Łyżka miodu
- Gotowa mieszanka Masala Czaj (1/3 łyżeczki) lub kolejno:
- Cynamon
- Goździki
- Kardamon
- Gałka muszkatołowa
- Dla odważnych – odrobina pieprzu
Wykonanie:
- Do garnuszka wlej wodę i mleko
- Dodaj herbatę, miód i przyprawy
- Wszystko wymieszaj i podgrzej aż do zagotowania
- Gdy mleko zacznie się gotować – zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę
- Zdejmij z ognia i przelej do kubka przez sitko
- Smacznego!
Zachęcamy do eksperymentowania z proporcjami i dodatkami!