Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Herbaciane jaja na Wielkanoc!

21 marca 2021
Herbaciane jaja na Wielkanoc!


Święta Wielkanocne już tuż-tuż, a wraz z nimi – tradycja ozdabiania jajek! Na pewno pamiętacie jeszcze ze szkoły czy przedszkola malowanie kurzych jaj farbkami plakatowymi i pisakami.

Obecnie zazwyczaj wrzuca się ugotowane jajka do gotowych, chemicznych barwników, żeby uzyskać dany kolor. A czy wiedzieliście, że również nasza ukochana herbata świetnie spełnia to zadanie? A przy tym, sposób ten jest bardzo tani, ekologiczny i łatwo dostępny! W dodatku herbata nie musi barwić tylko na jeden, brązowy kolor – macie do wyboru ich całą gamę, w zależności od tego, jakie susze trzymacie na półce!

Jaki wybieracie kolor?

  • Kolor zielony uzyskacie dzięki zielonej herbacie z miętą.
  • Jasnobrązowy pochodzi od naparu herbaty czarnej czy rooibos.
  • Co zaskakujące, herbatka malinowa da nam kolor szary!
  • Kolor fioletowy uzyskamy dzięki herbatce z hibiskusem.
  • Jeśli chcecie uzyskać kolor jasnożółty (po czym przerobić jajka pisakami na okrągłe kurczaczki!) – użyjcie herbatki z czystka lub rumianku!
  • A jeśli jesteście fanami niebieskich jajek – użyjcie do tego naszych herbatek z klitorią ternateńską!

Co będzie potrzebne?

  • Mały garnek
  • 3 łyżki fusów wybranej herbaty
  • Sitko
  • Jajko o białej skorupce
  • Ręcznik papierowy

Jak to zrobić?

Do garnuszka wlej wrzącą wodę i dorzuć 3 łyżki wybranej herbaty. Następnie wywar odstaw na kilka godzin, aby zdążył nabrać mocnego koloru. Po upływie tego czasu, napar przecedź przez sitko, aby pozbyć się fusów. Tak uzyskany kolorowy płyn zagotuj i wrzuć jajko. Gotuj przez 10 minut, a potem zdejmij garnuszek z ognia i pozostaw całość do ostudzenia. Potem wyjmij jajko, wytrzyj i gotowe! Masz piękne, naturalnie barwione jajko wielkanocne!

Jeśli jeszcze bardziej chcecie podkręcić kolor, do naparu możecie dodać następujące dodatki:

  • Skórka z buraka –  uzyskacie kolor różowy
  • Łyżeczka kurkumy – żółć
  • Łupinki cebuli – brązowy lub pomarańczowy
  • Mrożone jagody – fiolet
  • Czerwona kapusta – błękit
  • Szpinak – delikatna zieleń
  • Orzechy włoskie – ciemny brąz lub czarny

Możliwości jest całe mnóstwo, a zabawa cieszy nie tylko dzieci! Na pewno planeta też Wam podziękuje za ekologiczne świętowanie!

Wesołego i kolorowego Alleluja!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy