Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Zadbaj o zdrowie dzieki doskonałym herbatom

Zadbaj o zdrowie dzięki  doskonałym herbatom

Późna jesień wespół z zimą to pory roku, którym dużo częściej towarzyszą różne choroby, wynikające zazwyczaj ze spadku odporności. Bardzo ciężko również ustrzec się częstych zmian temperatur - szczególnie w drodze do pracy czy, przykładowo, po i w trakcie aktywności fizycznej. Jeżeli jednak lubicie herbatę, mamy dla Was kilka cennych wskazówek jak z jej pomocą walczyć o nasze zdrowie.

Świetną podstawą pod ewentualne dodatki będzie tutaj czarna herbata. Ze względu na dość neutralny smak, doskonale komponuje się ona z bardzo wieloma przyprawami. Warto tutaj wymienić np. imbir, cynamon czy goździki. Dodatki te mają głównie działanie rozgrzewające, acz nie tylko – imbir łagodzi dodatkowo stany zapalne.

Kolejnym wartościowym dodatkiem mogą być owoce. W zależności od naszych upodobań mogą to być suszone maliny, jabłko, żurawina czy porzeczka. Jeżeli przepadamy za delikatnym cytrusowym aromatem, w nasz zimowy napój wkomponować możemy także suszoną skórkę cytryny lub pomarańczy. Nieco więcej efektu przyniesie nam cytryna świeża, której plaster lub kilka również możemy do herbaty dodać. Warto jednak pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, zdrowotny efekt cytryny pomaga nam jedynie ograniczać ryzyko zachorowania w stanie wyziębienia, nie zwiększa jednak ogólnej odporności. Po drugie: przed jej dodaniem koniecznie usuńcie z naparu wszelkie fusy – każda herbata naturalnie zawiera aluminium, które przedostać się może właśnie z jej pomocą. Na szczęście wyłącznie, gdy cytryna i fusy znajdą się w naszej herbacie jednocześnie.

No dobrze, przyprawy i owoce już mamy, a co dalej? Miód! Choć w niektórych kręgach panuje przekonanie, że herbaty lepiej nie słodzić w ogóle, jest on z pewnością wartościową alternatywą dla cukru, zawiera też wiele wartościowych dla organizmu składników (ich zawartość różni się w zależności od gatunku miodu). Niestety, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury traci on większość swoich właściwości, dlatego polecam dodawać go po ostudzeniu naszej herbaty do 70, a nawet 50 stopni Celsjusza. Nie powinni go również stosować diabetycy. Trzymając się jednak powyższych zasad, miód nie powinien nam zaszkodzić, a na pewno poprawi samopoczucie!

Przy tym wszystkim należy jednak pamiętać, że herbatę pijemy głównie dla smaku i choć może odrobinę pomóc, nie jest to lekarstwo. Pamiętajmy więc przede wszystkim o adekwatnym do pogody odzieniu! :)

 

[Filiżanka]

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy