Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Mleko - niezwykły sposób na herbate

Mleko - niezwykły sposób na herbatę

Herbata z mlekiem to popularny w wielu państwach na świecie sposób przyrządzania herbaty. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą herbaty z mlekiem jest bawarka. W naszym kraju pojawiła się pod koniec XVIII wieku i wówczas podawano ją z dodatkiem alkoholu lub przeróżnych ziół. Wersja z ziołami cieszyła się popularnością wśród kobiet. Co ciekawe, herbata mleczna pod taką nazwą jest znana wyłącznie w Polsce.

Mleczna herbata cieszy się ogromną popularnością w Indiach, gdzie słowo "herbata" oznacza głównie herbatę z mlekiem. O popularności takiego sposobu spożywania herbaty w Indiach świadczy to, że prosząc o herbatę bez mleka trzeba doprecyzować o co nam chodzi i zapytać o "czarną herbatę" lub po prostu o „herbatę bez dodatków”. Mleczną herbatę powszechnie pije się również w Anglii, Irlandii, Szkocji, Kanadzie, Sri Lance i Hong Kongu.

Herbata mleczna może przybierać różne formy. Może być stworzona jedynie na bazie dodania mleka do naparu, lub oprzeć się na złożonej recepturze jak masala chai lub bubble tea. Najbardziej popularne odmiany to:

Dlaczego herbatę wzbogaca się mlekiem? Mleczna herbata jest na ogół przygotowywana z mocną czarną herbatą. Dodanie mleka do herbacianego naparu to doskonały sposób na zmiękczenie i wygładzenie smaków herbaty, zwłaszcza niektórych gorzkich nut w czarnej herbacie. Niektóre herbaty, takie jak herbaty Assam z Indii, są bardzo często podawane z mlekiem, aby zmniejszyć ich gorycz. Właśnie ten gatunek herbaty upodobali sobie Brytyjczycy, którzy herbaty Assam piją z mlekiem w trakcie tradycyjnych, popołudniowych spotkań z herbatą.

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy