Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Jak parzyc zielone herbaty?

Jak parzyć zielone herbaty?

Zawsze pierwszym krokiem do poznania wspaniałego smaku dowolnej, zielonej herbaty jest jej zaparzenie. Jak zrobić to poprawnie? Oto kilka porad.

Najważniejszy pierwszy krok

Przygotuj wodę o odpowiedniej temperaturze. W większości przypadków woda powinna mieć 70-80 stopni Celsjusza. Przy każdej herbacie upewnij się jaka jest właściwa temperatura wody – można sprawdzić to na etykiecie produktu. Zadbaj również o jakość wody – przy bardziej ekskluzywnych odmianach warto pokusić się o użycie przefiltrowanej wody. Pamiętaj o tym, że jakość i temperatura wody użytej do zaparzenia w dużej mierze decydują o tym, jak smakować będzie filiżanka tego zielonego napoju.

W czym parzyć herbatę?

Najlepszym naczyniem do parzenia zielonej herbaty jest żeliwny lub ceramiczny dzbanek. Te materiały zapewniają utrzymywanie przez dłuższy czas temperatury odpowiedniej dla parzenia. Zanim zabierzemy się do parzenia herbaty warto opłukać dzbanek wrzącą wodą, dzięki czemu herbata będzie schładzać się wolniej. Naturalnie równie wygodnym rozwiązaniem będą też innego typu dzbanki wyposażone w zaparzacz, ale trzeba pamiętać o tym, że niekoniecznie muszą gwarantować dobrą ochronę termiczną.

Jak wybrać dobrą zieloną herbatę?

Do najbardziej docenianych i nagradzanych zielonych herbat należą te pochodzące z Japonii lub Chin. Wystarczy tu wspomnieć takie herbaty jak: Japan Sencha Premium, Japan Kukicha Organic czy Green Jade Snail. Najbardziej autentyczny i naturalny smak gwarantują zielone herbaty w postaci całych liści. Im mniejszy stopień ich przetworzenia, tym smak jest pełniejszy i bardziej naturalny. Łagodniej smakować będą herbaty z wczesnych zbiorów, nieco bardziej intensywne w smaku będą te z późniejszych zbiorów.

Często wątpliwości budzi to jak dużo liści należy umieścić w zaparzaczu, aby uzyskać najlepszy smak. Odpowiednie proporcje w jakich należy przygotować herbatę można znaleźć na tylnej etykiecie każdego opakowania. Po przygotowaniu odpowiedniej ilości herbaty zalej liście ciepłą wodą. Czas parzenia herbaty zależy od różnorodności użytej zielonej mieszanki. W największej ilości przypadków zielone mieszanki parzy się przez 1 do 3 minut. Właściwy czas parzenia można znaleźć na etykiecie opakowania. Po określonym czasie należy oddzielić od naparu. Nie warto też przesadzać z ilością wsypywanej herbaty ponieważ może to skutkować smakiem przepełnionym goryczą.

Ciesz się herbatą w ceramicznym kubku

Każda herbata – niezależnie od tego czy jest to zielona, biała czy czarna, najlepiej smakuje w ceramicznych filiżankach. W ceramicznych lub porcelanowych naczyniach łatwiej można dojrzeć rzeczywisty kolor naparu, a przede wszystkim poczuć jego najbardziej pełny smak. Warto pamiętać o tym, że herbata najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest gorąca. Dlatego dobrze jest zastosować radę, o której pisaliśmy już przy przygotowywaniu dzbanka. Tuż przed zalaniem naparu do filiżanek warto jest opłukać je niewielką ilością gorącej wody – wówczas pozostanie gorąca przez dłuższy czas.

Po zastosowaniu się do wszystkich wskazówek Twoja filiżanka zielonej herbaty jest już gotowa! Ciesz się jej smakiem i eksperymentuj z różnymi odmianami!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy