Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Kombucha – zdrowe orzezwienie w butelce

29 września 2019
Kombucha – zdrowe orzeźwienie w butelce

Będąc w alternatywnych kawiarniach pewnie obiła Wam się o uszy nazwa kombucha. Ten napój w szklanej butelce niewątpliwie jest zdrowy i ostatnimi czasy stał się bardzo modny. Ale właściwie, co to takiego?

Kombucha to pyszny napój na bazie herbaty, który powstaje w procesie fermentacji, inicjowanym przez bakterie i drożdże żyjące w symbiozie. Kombucha stała się tak popularna głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jak to herbata, ma ona silne właściwości antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki. Podobno opóźnia też proces starzenia organizmu oraz pozytywnie oddziałuje na przewód pokarmowy. To wszystko za sprawą dużej zawartości kwasów organicznych i żywych kultur bakterii, które są dla nas bardzo korzystne.

Jeśli chodzi o smak kombuchy, może on być bardzo zróżnicowany. Wszystko zależy od wykorzystanej w produkcji herbaty i kultur fermentacyjnych. Ogólnie, kombucha określana jest jako napój orzeźwiający i lekko kwaskowaty. Bardziej doświadczeni znawcy poczują w niej nuty owocowe, drożdżowe czy ziołowe. Obecny w składzie kwas glukuronowy wzmaga też odczucie słodkiego smaku.

Obecnie największym producentem kombuchy jest amerykańska firma GT’S Kombucha. Dochody firmy szacuje się obecnie na 167 milionów dolarów. W swojej ofercie mają ponad 50 produktów, a właściciel firmy podkreśla, jak bardzo zależy mu na dobrym samopoczuciu i zdrowiu ludzi – dlatego właśnie stara się aby jego produkty były jak najlepsze.

Jest to idealny produkt dla pasjonatów craftu i nowych smaków w herbacie. Nie bez znaczenia pozostaje też, że napój jest zdrowy, ekologiczny i stuprocentowo wegański!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy