Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Owoce liofilizowane – jak jesc, do czego uzywac?

18 kwietnia 2021
Owoce liofilizowane – jak jeść, do czego używać?

Jakiś czas temu w naszym sklepie pojawił się wybór owoców liofilizowanych. Znajdziecie na przykład owoce tradycyjne, jak truskawki, maliny czy kawałeczki jabłka, ale też te bardziej ekstrawaganckie, jak figa czy papaja. Zaletą owoców liofilizowanych jest to, że można je używać przez cały rok, a one zawsze smakują świeżo i pysznie. Nie tracą też nic ze swoich dobroczynnych właściwości, dlatego są dobrym sposobem na dostarczanie sobie witamin każdego dnia!

Czym są owoce liofilizowane?

Sam proces liofilizacji, nazywany również czasami „suszeniem mrozem” jest to suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. Co to znaczy? W tym procesie owoce najpierw zamraża się do -50 stopni, a potem następuje sublimacja, czyli „wyparowanie” kryształków lodu. Dzięki temu można w szybki i kontrolowany sposób pozbyć się wody z produktu.

Owoce liofilizowane w podróży

Żywność liofilizowana kojarzona jest często z jedzeniem kosmonautów i dalekich podróżników. Nie ma w tym nic dziwnego – jedzenie przechowywane w ten sposób jest lekkie, odporne na warunki atmosferyczne (o ile przechowuje się je w szczelnych opakowaniach), długotrwałe oraz pełnowartościowe, ponieważ zostało „zakonserwowane” w całkowicie zdrowy i szybki sposób, bez utraty substancji odżywczych i witamin. Nawet jeśli nie jesteście himalaistami, paczuszka liofilizowanych truskawek czy bananów może być dla Was prawdziwym wybawieniem podczas wyjazdu na kajaki czy w Tatry! Leciutkie i pyszne owoce dodadzą energii, a przy tym stanowią dużo zdrowszą przegryzkę niż czekoladowy batonik!

Urozmaićcie swoją ulubioną herbatę!

Jeśli lubicie eksperymentować i tworzyć własne herbaciane susze czy owocowe mieszanki do zaparzania, owoce liofilizowane będą idealne dla Was! Zamiast zwyczajowego plasterka cytryny dorzućcie do ulubionej herbaty kilka plastrów liofilizowanych truskawek oraz borówki liofilizowane i poczekajcie chwilę, aż napar nabierze ich aromatu… To wspaniały sposób na ożywienie swoich codziennych napojów. Uwielbiają je również dzieci, które wyjadają pyszne owoce z herbaty łyżeczką!

Przy pomocy owoców liofilizowanych można zrobić również zdrowe napoje owocowe dla dużych i małych. Wystarczy zalać garstkę truskawek, malin i pomarańczy ciepłą lub zimną wodą, dorzucić listki mięty, poczekać aż naciągną smakiem i gotowe! Taki napój nie zawiera w sobie ani grama cukru, a jest bardzo orzeźwiający, kolorowy i pyszny!

Wypieki będą jeszcze piękniejsze

Na pewno w cukierniach widzieliście już ciasta i wypieki przyozdobione owocami liofilizowanymi. Wyglądają pięknie, a przy tym owoce nie rozmiękają i nie barwią lukru czy polewy. Są też przy tym leciutkie, więc nie zapadają się w miękkiej masie. Do przyozdobienia deserów można użyć zarówno całych owoców, jak i rozdrobnić je na kolorowy puder – szalenie różowy z malin, żółty z bananów, fioletowy z aronii czy jagód… Takie desery wyglądają oryginalnie i kusząco! Owoce liofilizowane można oczywiście również zapiec w cieście lub zrobić z nich nadzienie. Będą zawsze świeże, niezależnie od dostępności owoców sezonowych!

Najbardziej kolorowe drinki na świecie!

Jeśli tak jak my jesteście estetami i doceniacie piękne napoje, na pewno przypadną Wam do gustu drinki z owocami liofilizowanymi. Czasami, gdy wpadną do nas goście, nie mamy akurat żadnych świeżych owoców, które możemy dorzucić do wieczornych napojów. Wtedy ratują nas owoce liofilizowane, które przeistaczają nas w prawdziwych barmanów! I chociaż w tym przypadku jedyne ograniczenie to wyobraźnia, poniżej przedstawiamy Wam kilka wskazówek:

  • Do kwaśnych drinków z wódką pasują cytrusy, żurawina, jeżyna, czarna porzeczka lub kiwi
  • Słodkie drinki z wódką będą wyborne z figą, gruszką, mango, słodką truskawką, maliną, bananem, pomarańczą czy bananem
  • Do schłodzonego białego wina lub szampana dorzuć liofilizowane truskawki i maliny
  • Do drinków z rumu (np. typu Mango Daiquiri) dobrze pasuje mango, papaja i cytryna
  • Wermut oczaruje każdego w połączeniu z cytryną oraz figą
  • Drinki z rumu współgrają z dodatkiem ananasa, cytryny, pomarańczy, a dla bardziej kreatywnych – brzoskwini, grejpfruta, wiśni czy banana
  • Do drinków z whisky pasuje cytryna
  • Do grzanego wina dobrze pasują liofilizowane śliwki, jagody, czarne porzeczki, borówki, żurawiny, maliny, pomarańcze i truskawki!

Pyszne śniadania

Owoce liofilizowane mogą ubarwić również każde śniadanie! Pysznie smakuje owsianka z dodatkiem owoców liofilizowanych. Co wybrać? To już zależy od gustu! Zarówno maliny, banany, pomarańcze czy jagody amerykańskie będą pasować wybornie! Z owoców liofilizowanych szybko można zrobić również pyszny koktajl.

Dla małych dzieci (już od kilku miesięcy, gdy zaczynają próbować nowych rzeczy) również będzie to ciekawe urozmaicenie posiłków. Takie owoce można dodawać do kaszek, jogurtów i placków!

To tylko kilka z pomysłów wykorzystania owoców liofilizowanych. Mogą się one sprawdzić też jako dodatek do zup, sosów, dań obiadowych… Warto mieć pod ręką paczuszkę czy dwie owoców, aby być gotowym na każdą ewentualność!

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy