Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Kilka słów o Senchy

25 października 2018
Kilka słów o Senchy

Zielona herbata sencha jest najbardziej charakterystyczną odmianą japońskiej herbaty. 80 procent wszystkich herbat produkowanych w Kraju Kwitnącej Wiśni to właśnie sencha. Nazwa herbaty pochodzi od sposobu jej produkcji i w języku japońskim oznacza po prostu „duszona”.

Japońska sencha powstaje w nieco innym procesie obróbki niż tradycyjnie herbaty chińskie. Tradycje wytwarzania herbaty w Japonii są bowiem nieco inne niż w Chinach. Ten sam rodzaj herbaty może więc inaczej smakować w zależności od tego, skąd pochodzi. Podczas gdy Chińczycy prażą zieloną herbatę na sucho w dużych wokach, Japończycy poddają świeżo zebrane listki działaniu pary wodnej, czyli duszeniu. Następnie listki herbaty są suszone na specjalnych podgrzewanych stołach, a potem nadaje się im charakterystyczny kształt igiełek. Igiełki rozwijają się w listki podczas zaparzania herbaty. Proces obróbki ma wpływ na smak i aromat senchy – herbata ma mocny, trawiasto-owocowy smak z wyczuwalnymi nutami morskimi oraz owocowymi.

Najlepsza herbata pochodzi z wiosennych zbiorów

Herbata sencha jest jedną z najpopularniejszych herbat zielonych. Nawet, jeśli nazwa nic przeciętnemu konsumentowi nie mówi, jeśli kupuje dowolne mieszanki herbat zielonych sypanych czy aromatyzowanych, może mieć niemal pewność, że jest to właśnie sencha. Herbata sencha ma charakterystyczne, zielone listki, a jej napar ma żółto-zieloną barwę. Najwyższą jakość i najlepszy smak ma sencha z pierwszych wiosennych zbiorów, które odbywają się od końca kwietnia do połowy maja. Susz herbaciany z późniejszych zbiorów ma nieco słabszą jakość, a co za tym idzie – nieco mniej intensywny smak.

Właściwe parzenie zielonej senchy

Aby sencha ujawniła całą gamę swojego smaku i aromatu, należy ją właściwie zaparzyć. Susz herbaciany należy zalać ugotowaną wodą, ostudzoną do około 70 - 80 stopni Celsjusza. Sam proces zaparzania nie powinien trwać dłużej niż 3 minuty. Senchę można parzyć kilka razy. Każde kolejne parzenie nie powinno trwać jednak dłużej niż kilkadziesiąt sekund.

powrót...

 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy