Magia kwiatów
Rozpoczęła się wiosna, a żonkile i przebiśniegi już powoli przestają królować w naszych ogrodach. Rozpoczyna się wesoły sezon pachnących kwiatów. Wiele z tych kolorowych cudów natury wykorzystujemy w naszych herbacianych mieszankach.
Absolutną królową mieszanek herbacianych jest róża. Jest nie tylko piękna i bardzo aromatyczna, ale przypisuje się jej wiele zdrowotnych właściwości. Chociaż zazwyczaj podkreśla się zbawienne działanie jej owoców, również kwiaty uważane są za korzystne e dla naszego zdrowia: przypisuje się jej właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające oraz sporą zawartość witaminy C. W starożytności napar z róży pito „dla piękności, aby być piękną jak róża”. Spożywać ją można w formie naparów czy też dodawać syrop różany do herbaty ( pyszny syrop z płatków róży znajdziecie również naszym sklepie!). Jeśli jesteście fanami zapachu i smaku różanych płatków, koniecznie przetestujcie nasze herbatki, takie jak CZERWONA RÓZA PAI MU TAN na bazie herbaty białej lub RÓŻANY OGRÓD: mieszanka na bazie czarnej herbaty z dodatkiem płatków kwiatu róży, jabłka i kandyzowanego hibiskusa.
Na pewno znacie delikatne, błękitne kwiaty chabru bławatka. Rosną one zazwyczaj na łąkach lub polach wśród łanów zbóż. Nasze babcie często parzyły z niego napary, przypisując im działanie antybakteryjne i zmiękczające. Stosowano go nie doustnie – dodawano do również do kremów, używano jako płukanki do włosów czy też jako okłady dla ukojenia zmęczonych oczu. Mówi się, że kwiatostany tej niepozornej roślinki należy zbierać w południe, bo właśnie wtedy są one najmocniej otwarte. Co ciekawe był to ulubiony kwiat króla pruskiego, Wilhelma I, który kojarzył go z błękitem pruskim i z cnotą skromności. Dodatek bławatka znajdziecie w takich herbatkach jak POBUDZENIE MOCY (herbata zielona z dodatkami) lub ROYAL TEA, niezwykłej kompozycji na bazie herbaty zielonej i czarnej.
Być może znacie eleganckie i tajemnicze kwiaty jaśminu. Roślina ta jest często mylona z jaśminowcem, który popularnie występuje na krzewach w Polsce, w okolicach dróg i wsi. Jednak jaśmin to pachnące pnącze pochodzące z Chin. Jego kwiaty, przez swój piękny zapach, używane są do aromatyzowania herbat, a hindusi i buddyści uważającą je za symbol czystości. Jeśli chcesz wypróbować herbatkę z jaśminem, sprawdź herbatę zieloną SAKURA lub senchę z dodatkiem jaśminu JAŚMINOWA.
Wiele osób zachwyca się pięknymi, białymi czy też delikatnie żółtawymi kwiatami pomarańczy. Wierzy się, że poprawiają one wygląd cery, przyspieszają metabolizm, a przy tym ułatwiają zasypianie i relaks. Mają wyjątkowo unikalny, egzotyczny aromat. Kwiaty wyrastają na gorzkiej pomarańczy, drzewie pochodzącym z południowo-wschodniej Azji. Jako dodatek do mieszanek herbacianych, nadają one delikatnego cytrusowego posmaku i pięknego zapachu. Możecie wypróbować je w herbacie owocowej ICE TEA lub w mieszance ROOIBOS WILD WEST.
Na pewno nieraz widzieliście wielkie kwiaty słonecznika, jak wychylają swoje głowy do słońca, aby złapać jego promienie. W Polsce często sadzi się go w ogrodach i przy murach domów. Jeszcze do niedawna wierzono, że jego kwiaty, przez cały dzień podążając za słońcem, absorbują jego energię, co przynosi ludziom szczęście i pewność siebie. Sama roślina przywędrowała do nas z Peru i Meksyku wraz z odkrywcami hiszpańskimi. Europejczycy szybko docenili jego walory, produkując na masową skalę olej słonecznikowy i dobroczynne odwary z jego płatków. Smak tego kwiatu możecie poczuć w naszych mieszankach, takich jak 7 ZIELONYCH SKARBÓW lub DUCH PORANKA.
A wy czujecie już oddech wiosny? W któryś z ciepłych dni warto wyjść do ogrodu i dokładnie przyjrzeć się naszym kolorowym sąsiadom!