Herbata Czerwona - Pu Erh bez dodatków
Herbata czerwona jest jednym z najstarszych gatunków herbat. W Chinach w prowincji Junnan, gdzie uprawiana jest czerwona herbata Pu-erh, do dzisiejszego dnia rośnie Qingdao - prastare drzewo liczące 2000 lat. Ma ono 32m wysokości i ponad metr średnicy. To właśnie z jego liści wytwarza się doskonałej jakości herbaty czerwone.
W naszym regionie do herbat czerwonych zalicza się także herbaty Oolong (Ulung, Wulung). Opis herbaty Oolong znajduję się w oddzielnej zakładce – TUTAJ.
Herbata czerwona Pu Erh słynie ze swoich silnych właściwości leczniczych, a zwłaszcza z właściwości odchudzających. Zostały one także udowodnione przez francuskich naukowców którzy w swoich badaniach potwierdzili jej właściwości dotyczące spalania tkanki tłuszczowej. Zgodnie z ich badaniami 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Szczególnie interesujący był fakt, że spadek wagi nastąpił przy zachowaniu normalnego sposobu odżywiania i co równie ważne spadek wagi utrzymywał się. Ponadto już w starym chińskim traktacie lekarskim zwanym Bencao Shyi napisnao: „(…) długotrwałe picie herbaty czyni człowieka szczęśliwym, dbając o to by nie stał się zbyt ciężki, ani zbyt tłusty”.
Herbata czerwona Pu Erh - smak i aromat
Napar herbaty czerwonej Pu Erh cechuje się ziemisto-korzennym smakiem i aromatem. Nie wszystkim ten smak może przypaść do gustu dlatego też, wzbogaca się ten rodzaj herbaty o dodatki uszlachetniające w postaci ziół czy owoców. Częstym dodatkiem jest Żeńszeń lub Żurawina.
Jak powstaje herbata czerwona Pu Erh?
Po zebraniu listków herbaty poddawane są one obróbce, którą rozpoczyna proces więdnięcia liści. Po utracie wilgoci listki herbaty umieszczane są w specjalnych bambusowych koszach i potrząsane w celu otarcia brzegów blaszek liściowych co w konsekwencji ułatwia przebieg procesu fermentacji. Po kilku godzinach proces fermentacji zostaje przerwany i rozpoczyna się suszenie liści.
Po wyżej opisanej obróbce liście herbaty Pu Erh trafiają do specjalnie przygotowywanych pomieszczeń w celu leżakowania na kilka do kilkudziesięciu lat. W tym czasie dojrzewająca Pu Erh nabiera wyjątkowych właściwości. Udowodniono, że zdrowotne działanie herbaty czerwonej Pu Erh jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać. Herbata Pu-Erh może leżakować nawet kilkadziesiąt lat.
Herbata czerwona - regiony upraw
Herbaty czerwone Pu Erh powstają w Chinach w prowincji Junnan.
Jak zaparzyć herbatę czerwoną?
Susz herbaty czerwonej Pu Erh należy zalać przegotowaną wodą o temperaturze 95 st. C i parzyć około 3-5 minut. Proponowana dawka to łyżeczka suszu czerwonej herbaty Pu Erh na 200 ml wody – najlepiej wody źródlanej lub przefiltrowanej.
Nie należy słodzić czerwonych herbat Pu Erh, ponieważ jej właściwości zdrowotne ulegają wtedy redukcji.