Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC Herbata Czerwona - Pu Erh, Herbaty organiczne, ekologiczne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC to ceniona chińska czerwona herbata - leżakowana i dojrzewająca przez 6 lat. Podczas produkcji jej liście poddane są procesowi tzw. fermentacji nieenzymatycznej zachodzącej w bardzo mocnym stopniu przy udziale specjalnych szczepów bakterii i mikroorganizmów. Napar ciemny, mocny, ziemisty w smaku, o intensywnym, niepowtarzalnym aromacie.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się.
Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC pochodzi ze słynnego ogrodu Dongzhai, umiejscowionego na wysokości 1500 m n.p.m.
Herbaty uprawiane w ogrodzie Dongzhai są wolne od pestycydów i nawozów sztucznych.
Dongzhai posiada certyfikat czystości biologicznej "fairbiotea", który jest przyznawany przez niezależne ośrodki badawcze z Europy. "Fairbiotea" podlega europejskm regulacjom organicznych certyfiaktów (zgodne z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r.) oraz amerykańskiemu NOP (Narodowy Organiczny Program).
Składniki
Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 92-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh 6-letni Dongzhai ORGANIC - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (92-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.