Pu Erh 6-letni PREMIUM Herbata Czerwona - Pu Erh
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh 6-letni Premium to wysokiej jakości herbata czerwona. O jej szlachetności świadczy 6-letni czas leżakowania i dojrzewania. W tym okresie jej liście poddawane były fermentacji nieenzymatycznej i oddziaływaniu specjalnych szczepów bakterii i mikroorganizmów. Jej liście wyglądem przypominają liście herbaty czarnej.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się.
Napar Pu erh Premium 6-letni ma ciemną barwę, mocny, ziemisty smak i intensywny aromat. W porównaniu do młodszych Pu Erh ma słodszy aromat i bardziej subtelny smak.
Zaleca się by herbaty Pu Erh Tea nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.
Składniki
Pu Erh 6-letni PREMIUM
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh 6-letni PREMIUM należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 92-95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh 6-letni PREMIUM - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (92-95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.