Pu Erh Tuocha - 100g Herbata Czerwona - Pu Erh, Doskonałe na prezent
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata Pu Erh Tuocha - 100g to liście wysokogatunkowej herbata czerwonej Pu Erh pochodzącej z chińskiej prowincji Yunnan. Tradycyjnie herbaty Pu-erh prasuje się w cegiełki, a najbardziej szlachetne w gniazdka - Tuocha, z których później odrywa się odpowiedniej wielkości kawałki. 100 gramowe gniazdo jest bardzo wydajne.
Pu Erh Tuocha jest intensywny, słodkawy i delikatny w smaku (uważany za smaczniejszy od sypkich herbat Pu-erh). Charakteryzuje się ciemną barwą naparu, w kolejnych parzeniach jest nieco jaśniejszy. Aromat typowy jak dla Pu Erh.
Herbata Pu Erh Tuocha została zapakowana w eleganckie i oryginalne opakowanie.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę.
Waga netto: 100 g
Wymiary: śr. 10 cm x 6,7 cm
Składniki
chińska czerwona herbata Pu Erh Tuocha
Sposób przygotowania
- Pu Erh Tuocha - 100g należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to 5g/filiżanka.
Pu Erh Tuocha - 100g - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.