Pu Erh Mini TOUCHA Herbata Czerwona - Pu Erh
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh Mini Tuocha to wysokiej jakości herbata czerwona pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan, regionu Yongde, ogrodu Yongde. Herbata została sprasowana w małe gniazda Tuo Cha. Każda sztuka zapakowana jest w oryginalną bibułkę, która zabezpiecza herbatę przed uszkodzeniami i wietrzeniem.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się.
Herbata Pu Erh Mini Tuocha charakteryzuje się ciemną barwą naparu, w kolejnych parzeniach jest nieco jaśniejszy. Jej smak jest zrównoważony i zarazem intensywny. Aromat charakterystyczny jak dla Pu Erh – niektórzy określają go jako przypominający woń ściółki leśnej.
Zaleca się by herbaty Pu Erh Tuocha nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.
Składniki
Pu Erh sprasowana
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh Mini TOUCHA należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to 5g/filiżanka.
Pu Erh Mini TOUCHA - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.