Pu Erh Tea Herbata Czerwona - Pu Erh
Sposób parzenia
Opis herbaty
Pu Erh Tea to tradycyjna herbata czerwona. Jest ona uprawiana w Chinach w prowincji Yunnan. Herbata Pu Erh Tea powstaje w wyniku kilku stopniowego procesu obróbki liści. Najpierw tuż po zbiorze listków są one poddane procesowi więdnięcia, następnie umieszczane w specjalnych koszach bambusowych i potrząsane w celu ułatwienia procesu fermentacji.
Proces fermentacji przerywany jest po kilku godzinach, dlatego też nazywa się ją herbatą półfermentowaną. Następnie listki poddawane są procesowi suszenia. Na koniec susz leżakuje i dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach – im dłużej tym wyższa jakość herbaty.
Napar Pu Erh Tea jest ciemny, mocny i ziemisty w smaku. Charakteryzuje się intensywnym i specyficznym aromatem.
Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się.
Zaleca się by herbaty Pu Erh Tea nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.
Składniki
Pu Erh Tea
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Pu Erh Tea należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Pu Erh Tea - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.