Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Pu Erh Tea Herbata Czerwona - Pu Erh

5,59
6,45 zł
/ 50 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
95 °C
Czas
3-5 min
Ilość zaparzeń
trzy

Opis herbaty

Pu Erh Tea to tradycyjna herbata czerwona. Jest ona uprawiana w Chinach w prowincji Yunnan. Herbata Pu Erh Tea powstaje w wyniku kilku stopniowego procesu obróbki liści. Najpierw tuż po zbiorze listków są one poddane procesowi więdnięcia, następnie umieszczane w specjalnych koszach bambusowych i potrząsane w celu ułatwienia procesu fermentacji.

Proces fermentacji przerywany jest po kilku godzinach, dlatego też nazywa się ją herbatą półfermentowaną. Następnie listki poddawane są procesowi suszenia. Na koniec susz leżakuje i dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach – im dłużej tym wyższa jakość herbaty.

Napar Pu Erh Tea jest ciemny, mocny i ziemisty w smaku. Charakteryzuje się intensywnym i specyficznym aromatem.

Polecana dla osób chcących kontrolować swoją wagę. Herbata Pu Erh może być istotnym wsparciem dla osób odchudzających się.

Zaleca się by herbaty Pu Erh Tea nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.

Skład

Herbata Pu Erh

Kraj pochodzenia

Chiny

Sposób przygotowania

  • Pu Erh Tea należy parzyć 3-5 min, w temperaturze wody 95 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

Pu Erh Tea - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HCZE.0101
Pu Erh Tea
Średnia ocena: 4.5
Opinie: 7
5
86%
4
0%
3
0%
2
0%
1
14%
Ocena klienta:
Emilia D.
20-08-2018
Dobra i bardzo intensywna w smaku ale taką lubię
Ocena klienta:
Olga G.
10-07-2018
Mocna, dobry smak, nawet przy 3 parzeniu.
Ocena klienta:
Tadeusz K.
30-01-2019
Bardzo dobra herbata.Polecam.
Ocena klienta:
Michalina L.
19-04-2018
Standardowa smaczna pu erh
Ocena klienta:
Marcin S.
22-10-2018
5/5
Ocena klienta:
Agnieszka B.
16-05-2018
Ok
Ocena klienta:
Maria W.
05-04-2019
Śmierdzi rybą.
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy