Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Yin Zhen Srebrna Igła Herbata Biała

55,49
/ 50 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka/filiżanka
Temperatura
75-85 °C
Czas
5-7 min
Ilość zaparzeń
cztery-pięć

Opis herbaty

Herbata Yin Zhen Srebrna Igła to wysokiej jakości biała herbata. Jest ona uprawiana w znanej chińskiej prowincji Fujian, w ogrodzie Huling. Przez znawców określana jako ideał wśród białych herbat. Jej liście przypominają wyglądem srebrne igły.

Herbata Yin Zhen Srebrna Igła powstaje wyłącznie z pąków liściowych odmiany krzewu herbacianego o nazwie „da bai” zbieranych na wiosnę. Młode, nierozwinięte jeszcze pączki o delikatnie srebrnej barwie tuż po ręcznym zerwaniu są poddawane procesowi więdnięcia i suszenia naturalnymi, tradycyjnymi metodami. 

Herbata Yin Zhen Srebrna Igła ma raczej lekki aromat  i subtelny smak, niekiedy przypomina smak gruszki lub owoców lichee. Herbata Yin Zhen Srebrna Igła powstaje jedynie z pączków! Herbata biała zawiera teinę.

Skład

Chińska biała herbata Yin Zhen Srebrna Igła

Kraj pochodzenia

Chiny

Sposób przygotowania

  • Yin Zhen Srebrna Igła należy parzyć 5-7 min, w temperaturze wody 75-85 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.

Yin Zhen Srebrna Igła - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż cztery-pięć razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (5-7 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (75-85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HBIA.0114
Yin Zhen Srebrna Igła
Średnia ocena: 5
Opinie: 1
5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
Ocena klienta:
Lidia B.
17-04-2019
Jestem zdeklarowaną fanką tej herbaty. Jest bardzo subtelna w smaku. Z pewnością warta swojej ceny.
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy