Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: - zł
Brakuje: - zł do darmowej wysyłki
 
 

Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon Herbata Oolong

36,00
/ 50 g
 
ilość
 
 
 
Dodaj do koszyka
 

Sposób parzenia

Ilość herbaty
łyżeczka na filiżankę
Temperatura
90 °C
Czas
0.5 min
Ilość zaparzeń
siedem

Opis herbaty

Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon to herbata Oolong klasy premium. Wyróżnia się długimi, ciemnymi, ciasno zwiniętymi liśćmi. Jej uprawy znajdują się w regionie pasma górskiego Wu Yi Shan w chińskiej prowincji Fujian.

Swój słodki i pikantny smak oraz niezwykły aromat zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji, w którego końcowej fazie mocno podpalane są liście. Cały proces produkcji składa się z siedmiu stopni i został stworzony w czasach panowania dynastii Qing. 

W trakcie parzenia wyczujemy cynamonowy aromat, dzięki któremu herbata zawdzięcza swoją nazwę. 

Skład

Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon

 

Kraj pochodzenia

Chiny

Sposób przygotowania

  • Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon należy parzyć 0.5 min, w temperaturze wody 90 °C.
  • Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.

Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż siedem razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (0.5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.
ID: HOOL.0112
Wu Yi Rou Gui Oolong Cinnamon
Średnia ocena: 4.5
Opinie: 2
5
50%
4
50%
3
0%
2
0%
1
0%
Ocena klienta:
Piotr B.
12-02-2019
Smaczna, delikatna. Jednak nuty cynamonowej moje podniebienie nie może się doszukać. Polecam.
Ocena klienta:
Ela E.
13-03-2018
Polecam
 

Zapisz sie do newslettera

10%*kupon rabatowy

Zapisz się do newslettera
I zdobądź kod rabatowy