Yerba Mate bez dodatków
Yerba Mate to w pełni naturalny napój uzyskiwany z liści wiecznie zielonego krzewu - ostrokrzewu paragwajskiego. Napar Yerba Mate został odkryty przez Indian z plemienia Guarani. Już oni dostrzegli jego niezwykłe właściwości. Dzisiaj Yerba Mate ma coraz więcej fanów na całym świecie, także w Polsce.
Smak Yerba Mate
Na rynku oferowanych jest około 200 różnych marek i różnią się one właściwościami, smakiem i aromatem. Cześć z nich jest mocna o tradycyjnym smaku, a część delikatniejsza i np. wzbogacona o dodatki.
Jak powstaje Yerba Mate i skąd pochodzi?
Ostrokrzew paragwajski z którego powstaje Yerba Mate to roślina osiągająca kilka metrów wysokości o na ogół twardych i spiczastych liściach. Proces przygotowania Yerba Mate zaczyna się od suszenia ściętych gałęzi. Odbywa się to nad ogniem lub w suszarkach bębnowych. W następnej kolejności oddziela się liście od gałęzi by je rozdrobnić lub zmielić.
Krzewy ostrokrzewu paragwajskiego hodowane są w Ameryce Południowej. Ich plantacje rozciągają się od podnóży wschodnich Andów aż po wybrzeże Oceanu Atlantyckiego.
Sposób przygotowania Yerba Mate
Należy wsypać susz Yerba Mate do specjalnego naczynia do picia Yerba Mate. Susz powinien zajmować około 3/4 lub 1/2 objętości naczynia. Następnie należy włożyć bombillę i zalać susz wodą o temperaturze od 70 do 80 st. C. Po 3 minutach napar jest gotowy do spożycia. Nie należy mieszać naparu.