Yellow Tea Huang Xiao Tea Herbata Zółta
Sposób parzenia
Opis herbaty
Yellow Tea Huang Xiao Tea to doskonałej jakości herbata żółta która znana jest już od czasów dynastii Ming i Qing. Herbata ta została nagrodzona za wysoką jakość w konkursie China’s Tea Cup.
Herbata żółta Yellow Tea Huang Xiao Tea produkowana jest w określonych ilościach, pochodzi z ogrodu Tunxi, prowincji Anhui w Chinach. Jest rzadko spotykana i należy do rarytasów herbacianych.
Napar Yellow Tea Huang Xiao Tea ma słomkowy odcień.
Składniki
Yellow Tea Huang Xiao Tea
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Yellow Tea Huang Xiao Tea należy parzyć 2-3 min, w temperaturze wody 80-85 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Yellow Tea Huang Xiao Tea - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (80-85 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.