White Pu Erh King Herbata Biała
Sposób parzenia
Opis herbaty
White Pu Erh King to unikatowa biała chińska herbata typu Pu Erh. Jest wytwarzana tradycyjną, ręczną metodą. Charakteryzuje się puszystymi, srebrno-złotymi liśćmi. Są one zbierane maksymalnie do godziny 9:00 kiedy plantacja jest pokryta jeszcze rosą. Po zebraniu jej liści herbata jest suszona w naturalny sposób.
To wszystko wpływa na jej unikatowy smak i właściwości. Herbata White Pu Erh King jest łagodna, przyjemna, słodkawa w smaku, niektórzy twierdzą, że delikatnie wyczuwalna jest nuta nektarynki.
Herbata ta uprawiana jest w chińskiej prowincji Simao, Yunnan.
Składniki
White Pu Erh King
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- White Pu Erh King należy parzyć 2-4 min, w temperaturze wody 90 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
White Pu Erh King - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 1-3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (2-4 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.